Nordisk hæderspris til Kirsten Hastrup – Københavns Universitet

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet

Samfundsvidenskab > Nyheder > Nordisk hæderspris til...

19. marts 2012

Nordisk hæderspris til Kirsten Hastrup

Kirsten Hastrup, professor i antropologi på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, oplever en sand prisregn over sig. Hun bliver hædret af svenske Kong Carl Gustav, når han - på vegne af det svenske videnskabeakademi - overrækker hende den fornemme Gad Rausings pris. Ceremonien finder sted i Stockholm tirsdag den 20. marts.

Det sker knap fem måneder efter, at Kirsten Hastrup i november 2011 blev hædret af vores egen dronning Margrethe, da hun modtog Ebbe Munck-prisen.

Humanioras svar på Nobelprisen
Kirsten Hastrup får Gad Rausings pris, der undertiden omtales som humanioras svar på Nobelprisen, for sin fremragende humanistiske forskergerning. Prisen tildeles af det svenske videnskabsakademi, Kungl. Vitterhetsakademien, og er på en mio. svenske kroner.

Foto: Udlånt af Videnskabernes Selskab

Prisen får Kirsten Hastrup for sin grænse-overskridende forskningsindsats med fokus på forholdet mellem menneske, samfund og miljø. Hendes antropologiske forskning tager fortrinsvis afsæt i de nordiske og arktiske områder med særligt fokus på Islands og Grønlands historie og kultur.

Meget stor pris i Norden
- Gad Rausings pris er en af de meget store hæderspriser i Norden, og én af de få, som gives til humanistisk forskning – i mit tilfælde til antropologisk forskning med en markant historisk komponent, siger Kirsten Hastrup.

Kirsten Hastrups forskningskarriere er imponerende, men at få tildelt Gad Rausings pris havde hun ikke regnet med:

- Det var en meget stor overraskelse. Man forventer simpelthen ikke, at en så fornem udmærkelse kan tilfalde én selv. Hvad pengene skal gå til, har jeg endnu ikke taget stilling til, men det giver jo nogle nye muligheder.

Om Kirsten Hastrup
Kirsten Hastrup, f. 1948, er professor i antropologi ved Københavns Universitet, hvor hun leder forskningscentret Waterworlds. Kirsten Hastrup er præsident for Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab, som hun har været medlem af siden 1999.

Mere information
Prisoverrækkelsen og Kungl. Vitterhetsakademien:
Mona Holmfors, pressansvarig, tel: +46 (070) 583 38 11.
Erik Norberg, Kungl. Vitterhetsakademien, tel: +46 (08) 440 42 81
www.vitterhetsakad.se

Kirsten Hastrup og evt. interviewaftaler:
Signe Lindskov Hansen, Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab, tlf. +45 2480 0011 www.royalacademy.dk.