Prestigefuld pris for bog om Vietnam – Københavns Universitet

Samfundsvidenskab > Nyheder og debat > Prestigefuld pris for ...

15. august 2014

Prestigefuld pris for bog om Vietnam

PRIS

Professor på Institut for Antropologi, Tine Gammeltoft, modtager AES Senior Book Prize for sin bog ”Haunting Images”, der handler om de etiske og menneskelige konsekvenser af den omfattende fosterdiagnostik i Vietnam.

Tine Gammeltoft, professor på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet, er årets modtager af den prestigefulde AES Senior Book Prize, der uddeles af Det Amerikanske Selskab for Etnologi (American Ethnological Society).

Hun modtager prisen for sin bog ”Haunting Images”, der undersøger, hvordan fosterdiagnostik i Vietnam stiller gravide kvinder overfor svære etiske valg om blandt andet abort. Fosterscanninger er meget udbredte i Vietnam, ikke mindst fordi landet stadig lider under følgevirkningerne af giftstoffet Agent Orange, der blev brugt under Vietnam-krigen.

Fascinerende og tankevækkende

Professor Daniel M. Goldstein fra American Ethnological Society betegner Hanting Images som ”et ekstraordinært stærkt og velskrevet værk”.

- Haunting Images stiller store, svære spørgsmål, blandt andet om hvad det vil sige at være menneske, og giver fascinerende og tankevækkende svar. Tine Gammeltoft får os alle, uanset vores nationalitet, til at føle med de kvinder og familier, hun skriver om. Eller sagt på en anden måde: ”Haunting images makes for haunting reading”, siger Daniel Goldstein som begrundelse for at tildele Tine Gammeltoft prisen.

Resultatet af 10 års forskning

For Tine Gammeltoft er prisen en glædelig anerkendelse af hendes arbejde.

- Det er en meget stor ære at modtage AES Senior Book Prize. Haunting Images er resultatet af 10 års forskning, og arbejdet med bogen har længe været det centrale omdrejningspunkt i mit arbejdsliv. Derfor betyder denne flotte anerkendelse ekstra meget for mig, siger Tine Gammeltoft.

AES Senior Book Prize uddeles hvert andet år og gives til et værk, som behandler samtidige problemstillinger på en måde, der rækker ud over de antropologiske fagdiscipliner og universitetsverdenen.

Ud over æren omfatter prisen også et beløb på 1.000 dollars. Tine Gammeltoft modtager prisen den 6. december på det årlige møde i American Anthropological Association i Washington D.C.