12. december 2016

Et slankere DR vil styrke demokratiet

Debatindlæg af professor Peter Nedergaard (Institut for Statskundskab) i Berlingske den 12. december 2016.

Regeringen ønsker at slanke det overvægtige DR. Det har Peter Nedergaardkun i mindre grad været særligt diskuteret, hvad betydningen af forslaget har for det danske demokrati.

Jeg vil påstå, at et slankere DR vil forbedre det danske demokrati af to sammenhængende grunde i form af en bedre balance af flere forskellige holdninger og sikringen af en bedre økonomi for aktører uden for DR.

For det første er et pluralistisk medielandskab bedre for demokratiet end ét domineret af én eller få aktører. Vi har bl.a. set, hvordan skabelsen af Radio24syv har bidraget til, at stemmer i Danmark pludselig er kommet til orde, som ikke kom det før. Stemmer, som DR ikke havde lukket ind og ud i æteren, har pludselig få mediemæssigt mæle. Det er godt for demokratiet, fordi det sikrer flere røster, som ikke nødvendigvis går i ét med DRs tapet.

Det har i årtier været diskuteret, om DR er særligt rødt eller kulturradikalt (tesen om »de røde lejesvende«). Der er ikke fremkommet et endegyldigt bevis for, at det er tilfældet. Det skyldes også, at et sådant bevis rent metodisk er svært at fremskaffe. Derimod har der været udsagn, hvoraf mange er blevet tolket, som om DR er biased. En tidligere dramachef har f.eks. tidligere på året tilstået, at en TV-serie var konstrueret med et bevidst politisk mål for øje. En radiovært har angiveligt for nylig opfordret til boykot af et medie, som han ikke syntes om politisk. Detektor hævdes også at være skævvreden i de sager, som man tager op. Uanset i hvilken grad tesen om »de røde lejesvende« holder eller ej, ville slankningen kunne bidrage til at mindske betydningen af DR. Det er godt for demokratiet, hvis den fornemmelse som konsekvens heraf bredte sig, at alle politiske holdninger i Danmark bliver behandlet på en fair måde.

En fordel for demokratiet og DRs kunder

For det andet ville en målrettet slankning af DR sandsynligvis medføre, at DR bl.a. måtte bortskære en betydelig del af de artikler og lignende, som i dag lægges kvit og frit ud til alle. Netop dumpning af artikler på DRs hjemmeside har i årevis været en torn i øjet på de andre medier i Danmark, fordi det har ødelagt rentabiliteten i at satse på, at der skal betales for artikler og lignende på nettet, efterhånden som de trykte medier sælges i stadigt mindre oplag. Hvordan kan f.eks. aviser skabe sig et indtægtsgrundlag på salget af artikler på nettet, når DR lægger det hele gratis ud og givetvis nogle gange endda er inspireret af de trykte mediers historier. Det svarer til, at medicinalfirmaer kunne kopiere andre medicinalfirmaers produkter fra første dag.

Regeringsgrundlaget indebærer en slankning af DR. Det er ikke kun en fordel for licensbetalerne, som ikke længere skal betale en af verdens højeste licenser og i stedet kan bruge pengene på andre ting. Det er sandsynligvis også en fordel for demokratiets tilstand i Danmark.