28. marts 2016

Markedet har talt: Lars Løkke bluffede i gyllegate

GYLLEGATE

Fyring, folketingsvalg eller konservativ retræte. Alle forudsigelserne var i spil, da stormen om fødevareminister Eva Kjer Hansen rasede på sit højeste. Men i markedet var dommen over statsministeren ret entydig.

Indlæg i Finans af Sebastian Barfort, cand.polit. og ph.d., d. 28. marts 2016

Sebastian Barfort

Danmark var i slutningen af februar vidne til et hæsblæsende politisk drama. Tirsdag den 23. meddelte de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at partiet ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det er sig selv ikke ualmindeligt at partier mister tillid til enkelte ministre, og historien bliver da også først rigtig interessant dagen efter, da statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde lader forstå, at han hellere udskriver valg end afskediger Eva Kjer:

»Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej. Så er der det andet lidt mere sandsynlige udfaldsrum. Det er at udskrive folketingsvalg.«

Herefter følger nogle intense dage i dansk politik, der foreløbigt afsluttes da Eva Kjer Hansen trækker sig lørdag den 27. februar.

Lars Løkke spillede umiddelbart højt spil ved at true med valg, hvis de Konservative fastholdt deres mistillid til ministeren. Men hvor troværdig var Lars Løkkes strategi? Og hvor tæt var den på at lykkes?

For at give et ordentligt svar må vi først overveje, hvordan vi bedst kan forudsige udfaldet af usikre politiske og økonomiske begivenheder. Medierne har en hel hær af kommentatorer til rådighed. Jeg foretrækker i stedet det, man kan kalde bettingmarkeder; en slags politisk bookmaking, om man vil. Bettingmarkeder overgår tit de fleste analytikere i både præcision og pålidelighed. Ja, faktisk er de så effektive, at virksomheder som Google og Hewlett-Packard i årevis haft interne bettingmarkeder om alt fra, hvor mange brugere der i fremtiden vil benytte Googles mailsystem Gmail, til hvordan nye HP-produkter vil sælge.

Men hvad er det så, bettingmarkedet kan? Økonomer har længe vidst, at gambling kan være en attraktiv mekanisme til at samle og aggregere information, hvis denne er spredt blandt mange aktører. Ved at aggregere information fra alle deltagere på markedet, og vægte det med hvor sikker hver deltager føler sig, øges sandsynligheden for, at markedet rammer rigtigt. Ydermere giver profitmotivet incitament til at søge yderligere information om en given begivenhed.

Rygterne om Lars Løkkes triumf var stærkt overdrevne

Kunne markedet så forudsige Eva Kjers afgang? Økonomen Niels-Jakob Harbo indhentede data fra bettingmarkedet via bookmakeren NordicBet under de mest hæsblæsende dage, hvor usikkerheden om Eva Kjer Hansens fremtid var størst. I grafen ses det tydeligt, at markedet aldrig fandt Lars Løkkes trusler troværdige. I dagene omkring forhandlingerne på Marienborg forventede markedet, at Eva Kjer Hansen med omkring 75 procent sandsynlighed måtte gå af som minister.

Så næste gang der udspiller sig en stor politisk krise så overvej at gøre som Google, Hewlett Packard og flere andre store amerikanske virksomheder og spørg markedet hvilken vej, vinden blæser. Du kan eksempelvis se, hvordan markedet vurderer sandsynligheden for, at vi får folketingsvalg i år på hjemmesiden Polipredict, der drives af Niels-Jakob Harbo.