22. april 2021

Hverdagsallergier

DAGBOG #67

Foråret har virkelig god presse. Der er sange og digte – og den dagligdags glæde ved at smide sit halstørklæde. For birkeallergikere som mig, så dækker al den gode omtale over en mørk bagside af pollen, som blæser gennem luften.

Dagbogsgrafik - øverstJeg fældede vores birketræ, da vi flyttede ind for 15 år siden, men mine naboer er fortsat forbløffende glade for birk. Så i år er nys endnu en utilsigtet konsekvens af hjemmearbejde. I vores nye video om veje til mental sundhed for studerende fortæller Vibeke Koushede blandt andet, at motion, gåture eller bare ophold i naturen er godt for sjælen, men på den her årstid er jeg ikke helt overbevist om, at det gør mig mere oplagt at komme udenfor.

Allergi kan tværtimod godt gøre mig lidt mat. For ikke alene er jeg mere sammen med mine naboers birketræer, end jeg ville være, hvis jeg var på campus, men jeg synes også, at jeg kan mærke, at det kan være lidt sværere at sætte sig op til arbejdet, når man er hjemme. Det har ikke kun noget med birkepollen og nys at gøre, men er også et udtryk for at vi har gjort det her længe. Det er man mere bevidst om på et tidspunkt, hvor biografer, butikker og frisører åbner, og der stille og roligt bliver åbnet for, at en række studerende og funktioner kan vende tilbage til campus. Under de omstændigheder kræver det i virkeligheden en ekstra indsats stadig at sidde ved køkkenbordet og logge ind på Zoom.

Birketræer. Foto: Elisa fra Unsplash

Den ekstra indsats, der ligger i at blive hjemme, forbliver desværre mindre synlig end den indsats, som ligger i at møde op, tage sin selvtest i kantinen i bygning 4 og så blive undervist eller undervise, eller hvad man nu gør på campus. Men det gør den ikke mindre vigtig eller mindre værdsat. Det er stadig langt de fleste ting, som vi laver, der foregår online. Og jeg tror, at vi må forvente, at det stadig vil være tilfældet resten af semestret. Hvordan tingene står efter sommerferien er svært at sige, men det ville komme bag på mig, hvis vi ikke på en eller anden måde fortsat vil være påvirket af corona-situationen i efteråret.

Jeg tror på hverdagsstrategi – at vi tænker på de vigtige valg, som vi træffer hver eneste dag. Hvis strategi blot er noget, som vi skriver en gang hvert 4.-5. år, så undervurderer vi de vigtige valg og fravalg, som er en del af en arbejdsdag – og man kan glemme at diskutere de værdier, som ligger i de valg. Derfor skal vi være opmærksomme på, at den måde, som vi indretter os på lige nu, er en undtagelses- og krisesituation. Og vi er sådan set blevet ret gode til at håndtere denne usædvanlige situation. Og det viser en særlig styrke, at vi kan det. Men det betyder ikke, at den måde, som vi har indrettet os på det sidste år, kan oversættes til verden fremover. Pandemien vil forhåbentlig ikke vende tilbage med samme regelsmæssighed som min allergi, men vi vil regelmæssigt blive udfordret af andre ting og COVID-19 vil være en sygdom, som vi skal leve med, som vi i dag lever med influenza på en anden måde end man kunne i 1918. Så vi skal få hverdagen til at virke – både i dag og i fremtiden.

Dagbogsgrafik - nederst