30 år efter Murens fald: Vi lever i et Europa, hvor Tyskland er den absolutte leder
Sådan lød svaret fra Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet, da han i anledning af 30-året for Murens fald blev spurgt, om vi lever i et tysk Europa.
”Men”, fortsatte han, ”det er ikke nødvendigvis en rolle, som tyskerne selv ønsker. Det er snarere noget, de er blevet påtvunget af omstændighederne”.
Ordene faldt i en samtale om Murens fald på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 6. november 2019. Martin Krasnik stillede spørgsmålene mens Tysklandskyndige eksperter fra KU og kulturverdenen gjorde deres bedste for at svare.
Med Murens fald blev Tyskland samlet og dermed til den dominerende magt i det nye Europa. Men for at finde sin plads i det nye Europa, måtte Tyskland ifølge professor i statskundskab, Rebecca Adler-Nissen, der også deltog i samtalen, blive ’über-normal’ i en sådan grad, at de er blevet det mest europæiske af alle de europæiske lande.
”Når vi snakker om tysk dominans, så er det med den meget vigtige fodnote, at det er et europæiseret Tyskland,” sagde hun.
Se hele samtalen om Tyskland i Europa efter Murens fald herunder.
Medvirkende: Mikkel Vedby Rasmussen, Rebecca Adler-Nissen og Peter Nedergaard fra KU, chefredaktør for Weekendavisen, Martin Krasnik, forfatter Knud Romer og journalist Michelle Arrouas, forfatter til Turen går til Berlin.
Aftenen bød også på en samtale med nogle af dem, der oplevede Murens fald – på afstand eller på nært hold. Vi spurgte dem, om de stadig mener det samme som i 1989 – eller om de tog fejl?
Du kan blandt andet høre, hvilken betydning, Helmut Kohl (tysk kansler 1982 – 1988) har for Europa som det ser ud i dag. Og hvad Olsen Banden har at gøre med Murens Fald.
Medvirkende: Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Mikkel Vedby Rasmussen og professor i statskundskab, Marlene Wind fra KU, historiker Uffe Østergaard, historiker og tidl. chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard og nyhedsvært og
tidl. korrespondent i Moskva for TV2, Poul Erik Skammelsen.
Sagt om murens fald
Hvis man er journalist og vant til at rejse ud i brændpunkter, så handler mange af dem om død og ødelæggelse. Og det helt usædvanlige ved Brændpunkt Berlin, det var, at det var en lykkelig begivenhed.
Jeg var, som mange andre i min generation, overbevist om, at dette var begyndelsen til en bedre verden.
Jeg hørte det i radioen. Jeg troede ganske enkelt ikke på det. Men blev ligesom mange andre grebet af en lykkefølelse.

Vil du lytte med på farten?
Find samtalerne som podcast her:
Vil du høre mere om Europa før Murens fald?
Lyt til podcast-serien om europæiske statsledere efter 1945.
Samarbejdspartner
