02. november 2011

Ny europæisk pris til ære for dansk økonom

Den anerkendte økonom Birgit Grodal får opkaldt ny europæisk pris efter sig. Den europæiske forening af økonomer (European Economic Association) har indstiftet en pris i hendes navn for at hædre hendes store engagement og energiske indsats inden for økonomisk forskning.

Nåede aldrig at blive præsidentBillede - Birgit Grodal
I 2004 døde Birgit Grodal efter længere tids sygdom i en alder af kun 60 år. Kort forinden var hun udpeget til at blive den første kvindelige præsident for den europæiske forening af økonomer (EEA), men hun nåede desværre aldrig at bestride posten.

Birgit Grodal var professor i økonomi ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet. Hun var uddannet matematiker og blev professor i økonomi allerede som 34-årig. Hendes fagområde var mikroøkonomi.

Tildelt spansk orden efter sin død
Igennem sin karriere var Birgit Grodal kendt for et imponerende internationalt netværk, der rakte langt ud over den store kreds af forskere, som hun arbejdede sammen med.

Tre måneder efter sin død valgte den spanske regering at hædre Birgit Grodal for hendes internationale virke og bidrag til forskningssamfundet. Hun blev tildelt den spanske orden "La Orden Civil de Alfonso X el Sabio" af graden "Encomienda con placa" under en højtidelighed på EEA's møde i Madrid i august 2004.

Birgit Grodal var igennem karrieren medlem af førende internationale økonom-foreningers ledelser og råd. Som en af ganske få danskere, blev Birgit Grodal 'Fellow' i 'Econometric Society' i 1981, og hun blev optaget i 'Academia Europeae' i 1988.

Sigtede mod højeste niveau
Ifølge dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Troels Østergaard Sørensen, forstod Birgit Grodal om nogen betydningen af at sigte mod det højeste, internationalt faglige niveau.
Troels Østergaard Sørensen var institutleder på Økonomisk Institut i 2004, og ifølge ham, kan en stor del af æren for instituttets synlighed og anerkendte profil i udlandet, netop tilskrives Birgit Grodals markante indsats.

- For os, der kendte Birgit Grodal personligt og ved, hvad hun nåede at udrette inden for sit fag, er det en meget stor ære, at den nye pris bliver opkaldt efter hende, siger Troels Østergaard Sørensen.

'The Birgit Grodal Award' er på EUR 10.000 og går til kvindelige, europæiske økonomer, der markerer sig i feltet. Prisen skal uddeles hvert andet år, første gang i maj 2012. Danmarks Nationalbank finansierer de tre første priser, som EEA uddeler.

Kontakt: Institutleder Christian Schultz, Økonomisk Institut, mobilnummer 2917 8137.