29. oktober 2012

Pris for kunstnerisk formidling

Forskning, formidling og fernisering – erfaringer med forskningsformidling via kunstudstillinger. Det er titlen på den artikel der 27. oktober 2012 udløste Del Din Viden Prisen 2012 til forfatteren Christian Lauersen, sektionsleder på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek.

Forskning i kunstneriske klæder

Igennem de sidste par år har Fakultetsbiblioteket eksperimenteret med formidling af samfundsvidenskabelig forskning.

-På Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek vil vi gerne prøve at gå nye veje. Ved at tage udgangspunkt i konceptet for en kunstudstilling, har vi forsøgt at formidle fakultetets forskning på en ny og anderledes måde. Ideen var at tage fat i kunstudstillingens form og genre og dermed de oplevelser, udstillingskataloger, ferniseringer, artist-talks, som er velbekendte og integrerede elementer i en kunstudstilling, og benytte dem til formidling af forskning, siger Christian Lauersen.

Sidste års deltagelse i Forskningens Døgn er et eksempel på fakultetsbibliotekets nye stil inden for formidling. Over to dage forsøgte biblioteket at skabe en asiatisk helhedsoplevelse med elementer fra blandt andet kunstudstillinger.

Understreger bibliotekernes værdi

I begrundelsen for prisen skriver dommerpanelet:

-Skal et forskningsbibliotek formidle forskning i en mere direkte form end blot at stille den til rådighed? Ja, selvfølgelig, tænkte man på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek og lod sig inspirere af, hvordan museer formidler kunst.

Det er der kommet en tankevækkende artikel ud af, der beskriver, hvordan biblioteket med synlig succes formidlede forskning ved at genbruge museernes virkemidler. Resultatet er, at biblioteket er kommet tættere på forskningen og forskerne, og forskernes kunne konstatere, at bibliotekets formidling betød interviews i danske medier. Formidlingsformen kan inspirere både forsknings- og folkebiblioteker og understrege bibliotekernes værdi for videnssamfundet, ifølge dommerpanelets begrundelse.

Christian Lauersen modtog prisen på 10.000 kr. for at inspirere og dele sine gode erfaringer med formidling med sine bibliotekskolleger. Prisen blev uddelt på Bibliotekarforbundets generalforsamling. I alt var ti artikler var nomineret til prisen 2012.