27. januar 2011

EliteForsk-pris til Lene Hansen

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og H.K.H kronprins Frederik overrækker torsdag den 27. januar årets EliteForsk-priser på Glyptoteket i København. Det sker ved en konference, hvor modtagere af stipendier fra Det Frie Forskningsråd også bliver hædret.

Lene Hansen, professor i international politik ved Institut for Statskundskab, får i år den eftertragtede EliteForsk-pris. Prisen uddeles til yngre forskere af international topklasse.

Ud over den store EliteForsk-pris, bliver forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet hædret med et EliteForsk-rejsestipendium, tre forskningslederstipendier (Sapere Aude - trin 2) og to Ung Eliteforsker-stipendier (Sapere Aude - trin 1).

Førende forsker i international politik

Lene Hansen - billede43-årige Lene Hansen forsker i sikkerhedspolitik. Hun er ph.d. i statskundskab og Danmarks første kvindelige professor i international politik.

Lene Hansen er drevet af et engagement og en begejstring for sit fag, der har ført til en omfattende publicering af resultater gennem de mest prestigefulde internationale forlag og tidsskrifter, og gjort hende til en højt respekteret og anerkendt forsker i feltet verden over.

- Jeg er overvældet over at modtage EliteForsk-prisen, men forskning er ikke en enkeltmandspræstation. Jeg er derfor meget taknemmelig over alle dem, som har hjulpet, inspireret og støttet mig undervejs. Prisen er en vigtig anerkendelse af forskningen i international politik i Danmark, hvor vores forskningsmiljø er med helt fremme i forreste linje, siger Lene Hansen der tilføjer, at hun håber, at prisen kan bidrage til at øge interessen for international politik i medierne og blandt landets studerende.

Prisen er på 1,2 mio. kr., hvoraf 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1 mio. kr. skal gå til forskningsaktiviteter.

Talentfulde ph.d.-studerende

Videnskabsministeriet uddeler EliteForsk-rejsestipendier til meget talentfulde unge ph.d.-studerende. Stipendiet er på 300.000 kr.

I år får 32-årige Kassandra Behrndt-Eriksen, ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab, et rejsestipendium. Hun er i gang med et projekt med titlen 'Kina på safari - en trussel mod Vesten eller en fredelig overlevelsesstrategi?'. Projektet former sig som en analyse af Kinas ressourcestrategi gennem en kritisk undersøgelse af Kinas engagement i Afrika, Centralasien og Latinamerika det sidste årti.

Kommende forskningsledere

Det Frie Forskningsråd lancerede for nylig et nyt karriereprogram for forskere. Programmet - Sapere Aude - skal give forskningens elite de bedste betingelser og er delt op i tre trin, der passer til forskellige stadier i løbet af en forskerkarriere.

Tre forskere ved fakultetet modtager forskningslederstipendier fra det nye Sapere Aude-program på trin 2. Det er:

Søren Kyllingsbæk, lektor, ph.d., Institut for Psykologi
Dorte Sindbjerg Martinsen, lektor, ph.d., Institut for Statskundskab
David Dreyer Lassen, professor MSO, ph.d., Økonomisk Institut

Til sammen får de tre forskere knap 22 millioner kr. der kan bruges til at lede og sammensætte de rette teams inden for forskernes egne områder.

Støtte til udvikling af unge forskere

Som del af Sapere Aude-programmet modtager to forskere ved fakultetet Det Frie Forskningsråds Ung Eliteforsker-stipendier på trin 1. Det er:

Ayo Juhani Wahlberg, post doc., Institut for Antropologi
Frederik Ferdinand Rosen, post doc., Institut for Statskundskab

De to forskere modtager til sammen 4,6 millioner kr. til deres projekter.

Fantastisk for fakultetet

Det er en stolt og glad dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, der er med til festlighederne på Ny Carlsberg Glyptoteket, når priserne og stipendierne bliver overrakt:

- Det er en fantastisk styrke for fakultetet, at vores forskere er med helt i front. Det er et stort skulderklap til de pågældende forskere og ud over den glæde de selv får af priserne, vil de også være gode rollemodeller for andre yngre forskere. Et stort tillykke til alle prismodtagerne siger dekan Troels Østergaard Sørensen.

Om EliteForsk ...

Læs mere om EliteForsk-initiativet og læs interview med alle prismodtagerne.

... og Sapere Aude

Læs mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.