26. juni 2008

KU klar med ambitiøs grøn plan

Så skal der spares på energien. Når Københavns Universitet stiller skarpt på klimaet, handler det ikke alene om forskning og uddannelse. Det handler også om at gøre universitetet mere bæredygtigt.

Det ambitiøse mål er at reducere energiforbrug og CO2-udslip med 20 pct. Vejen frem hedder Grøn Campus.

- Med Grøn Campus kan vi slå to fluer med et smæk. Energibesparelserne er nemlig både gode for miljøet og for pengepungen. Lidt firkantet kan man sige, at jo flere penge vi sparer på energien, jo flere ressourcer har vi til forskning og uddannelse, siger prorektor Lykke Friis.

Klima internationalt
Grøn Campus-planen har været et års tid undervejs, hvor KU bl.a. har gennemført det første grønne regnskab og trukket på erfaringer fra universitetets stjernealliance IARU, som bl.a. består af Oxford, Yale, Peking og Cambridge universiteterne. Sammen har de ti IARU-universiteter forpligtet sig til at udarbejde fælles reduktionsmål og en 'grøn' værktøjskasse, som andre universiteter kan benytte sig af.

- Det har været vigtigt for os at gå grundigt til værks. Inspireret af vor stjernealliance har vi brugt et år på at analysere og regne på vort CO2 udslip og energiforbrug frem for bare at slynge et reduktionsmål ud. Nu glæder vi os til at sige farvel til regnearkene og gå i gang med de mange konkrete initiativer, der i høj grad involverer de ansatte og studerende, siger Lykke Friis.

En af de aktiviteter universitetet allerede har støttet er studenterorganisationen Grønt Netværk, der har fået penge til at igangsætte grønne initiativer særligt rettet mod de studerende.

Grøn Campus projektet strækker sig foreløbig over de næste fem år. Allerede i næste uge løfter KU sløret for, hvordan universitetets første klimavenlige bygning kan se ud. Bygningen skal stå klar i god tid inden FN's klimatopmøde i København løber af stablen.

Følg med i de mange Grøn Campus projekter på KUnet: https://kunet.ku.dk/nyhedsrum/nyheder/Sider/KU-skal-være-laboratorium-for-bæredygtighed.aspx