07. oktober 2008

Sjældent besøg i kirken under kuplen

København rummer helt unikke steder, som det kun meget sjældent - eller måske aldrig - er muligt for byens borgere at få lov til at se. Den lille kirke under kuplen på Kommunehospitalet er ét af dem. Men nu bliver kirken åbnet som del af rundvisningen, når Kommunehospitalet for første gang slår portene op på Kulturnatten 2008.

Til daglig tænker de færreste forbipasserende sikkert over, at der ligger en smuk lille kirke gemt under den irgrønne kuppel på Kommunehospitalet i Øster Farimagsgade 5. Kirken, der er fredet og låst af, ligger nemlig skjult højt oppe over gadeplan på øverste etage, hvor den er integreret i hospitalets facade. Dog vil arkitektur-elskere måske bemærke, at kirken med sit tredelte vinduesparti og et lanternespir på kuplen er inspireret af græsk-byzantinske korskirker.

Kirken blev indviet den 18. oktober 1863, men blev først udsmykket i årene 1895-96 af blandt andre Carl Petersen, der udførte den indvendige arkitektoniske dekoration. Han fik et stipendium fra det daværende kirke- og undervisningsministerium til en studierejse til Italien. Efter hjemkomsten færdiggjorde han sit studie på Kunstakademiets Dekorationsskole, hvor hans afsluttende hovedopgave bestod i at udsmykke kirken på Kommunehospitalet.

Se og hør mere om kirken på rundvisningen, der arrangeres fredag den 10. oktober, når Kulturnat 2008 løber af stablen. Kirken er med på ruten, når der fortælles historier fra Kommunehospitalets storhedstid som Danmarks førende hospital.

I løbet af aftenen er det også muligt at høre foredrag om Kommunehopitalets historie og nutidige virke, som hjemsted for Center for Sundhed og Samfund.

Kilde: Architectura nr. 23, 2001.

Se hele programmet for Kulturnat 2008 på Kommunehospitalet her.