10. december 2009

KU ser bag klima-kulissen

Klimatopmødet i Bella Center var kun lige gået igang, da avisen The Guardian fik fingrene i et lækket dansk klimaudkast. Udkastet skabte vrede blandt udviklingslandene alt imens statsminister Lars Løkke Rasmussen omtalte udkastet som et "arbejdspapir" og en "mellemregning". I en ny bog ser en række forskere fra Københavns Universitet bag kulissen på de politiske forhandlinger, og de giver deres bud på, hvilke dilemmaer og mekanismer, der er på spil i klimapolitikken.

Klimabog- Problemerne med klimaforandringerne er komplekse, interessespredningen er stor, og løsningsforslagene er talrige. I bogen analyseres klimapolitikken med indsigt og perspektiver fra både jura, sociologi, statskundskab og økonomi. Det efterlader et klart billede af den komplekse politiske udfordring som global opvarmning er, siger professor ved Institut for Statskundskab Peter Nedergaard, der er en af redaktørerne bag antologien Klimapolitik - dansk, europæisk, globalt.

Et tværfagligt samarbejde

Bogen hviler på et tværfagligt samarbejde mellem tre fakulteter på København Universitet. Udover forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet bidrager også forskere fra Det
Biovidenskabelige Fakultet og Det Juridiske Fakultet.

Og det tværfaglige samarbejde er netop en af bogens forcer. Jurister peger bl.a. på de retlige dimensioner af internationale klimaaftaler, samfundsvidenskabelige forskere giver et indblik i mediekampen forud for topmødet samt diplomaternes spil mellem de nationale og internationale interesse og økonomer ser bl.a. på, hvordan klimaproblemets udfordringer placerer sig som en byrde mellem forskellige generationer:

- Bogen er inddelt i ni hovedafsnit. Hvert bidrag kaster på selvstændig vis lys over et større eller mindre hjørne af klimapolitikken. Antologien giver på den måde et billede af mangfoldigheden i den samfundsvidenskabelige klima-, energi- og miljøforskning, siger Peter Nedergaard.

Klimapolitik - dansk, europæisk, globalt giver et indblik i, hvordan vi kan løse klimaproblemet ad politisk vej. Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside.