08. november 2012

Lysende eksempel får Lærebogspris

Lærebogsprisen 2012 går til Maria Nordfang fra Institut for Psykologi og Simon Nørby fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet. Forlaget Samfundslitteratur giver dem prisen for deres bogprojekt om kognitionspsykologi.

- Med lærebogen ønsker vi at formidle kognitionspsykologien på en frisk og klar måde, der samtidig er båret af faglig tyngde og som refererer til skandinavisk forskning, siger Maria Nordfang og Simon Nørby.

Skandinavien med i front

De fortæller, at pensum inden for kognitionspsykologi ofte består af engelsksprogede grundbøger, hvor den danske og skandinaviske forskning for det meste er underrepræsenteret. Men ifølge de to projektmagere, kæmper mange studerende, især studerende med en humanistisk baggrund, med at tilegne sig det kognitionspsykologiske stof, fordi feltet er baseret på mange individuelle eksperimenter og kan være svært tilgængeligt.

Kræver sikker hånd og skarp pen

Kognitionspsykologien som disciplin beskæftiger sig med, hvordan vi opfatter, forstår, lagrer, transformerer og anvender viden. Ifølge juryen er det et særdeles omfattende fagområde, der samtidig er i rivende udvikling, fordi vores viden om hjernen forøges hastigt i disse år.

Ifølge forlaget er bogprojektet et lysende eksempel på, hvad en god lærebog skal kunne og ville:

- Det kræver selvsagt både mod og stort overblik at kunne skrive om så omfangsrigt et stof – og det kræver dertil en sikker hånd og en skarp pen for at koge det ned til 300 sider. Det kunststykke har Simon og Maria overbevisende demonstreret kan lade sig gøre. Deres foreløbige udspil er båret af både faglig tyngde og formidlingsmæssig lethed og tydelig vilje til at gøre det ofte komplekse stof nærværende for læseren, lyder det blandt andet af juryens begrundelse.

Lørdag den 10. november uddeler Forlaget Samfundslitteratur Lærebogsprisen 2012 i Bella Centret i København under dette års bogmesse.