28. november 2012

New York Times fremhæver dansk pensionsforskning

Forskning fra Økonomisk Institut bidrager til USA’s debat om at få amerikanere til at spare op til pension. The New York Times fremhæver i denne uge resultaterne af et forskningsprojekt, hvor Danmark spiller hovedrollen.

Ringe effekt af skattestop

Hvert år bruger USA’s regering mere end 100 billioner dollars på skattestop i håb om, at amerikanerne så vil spare flere penge op til pension. Men nye forskningsresultater tyder på at et skattestop kun vil have ringe effekt på amerikanernes opsparing, skriver The New York Times den 25. november.

Avisen henviser til et dansk-amerikansk forskningsprojekt, der er baseret på danske data. Forskningsprojektet, der går på tværs af Atlanten mellem Harvard University på den ene side og Økonomisk Institut ved Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) på den anden, giver amerikanerne en mere sikker grund at stå på.

45 millioner observationer

Professor Søren Leth-Petersen

Danmark har langt flere og mere præcise data om pension end USA, og forskerne vurderer - baseret på 45 millioner observationer - at USA hellere bør bruge penge på andre formål end et skattestop. Forskerne fremhæver tvungne opsparinger som fx den danske SP, som de eneste typer opsparinger, der har en reel effekt på befolkningens samlede pensionsopsparing.

De danske forskere bag projektet er Søren Leth-Petersen, Økonomisk Institut og SFI, Tore Olsen fra Økonomisk Institut og Torben Heien Nielsen fra SFI.

Se artikel i The New York Times.

Omtale på Økonomisk Instituts hjemmeside.