Podcasts – Københavns Universitet

Podcasts

Hør vores forskere fortælle om aktuel forskning og samfundsdebat.

Jakob Demant (sociologi)

Bliver du en bedre version af dig selv med et lille bitte LSD-trip?
(fra udsendelsen Recept på DR1)
Alt fra familiemødre til businessfolk er begyndt at spise LSD og magiske svampe for at forbedre deres performance og kreativitet. Men virker det? Det skal banebrydende, danskledet forskning nu for første gang nogensinde undersøge.

Kristian Karlson (sociologi)

De første skridt mod månen (for Tænketanken DEA via Soundcloud)
Tidlig indsats for at bryde negativ social arv. Det er temaet i det første afsnit af en podcast fra Tænketanken DEA, hvor Kristian Karlson, der er lektor på Sociologisk Institut, deltager.

Claus Thustrup Kreiner (økonomi)

Skumfidustest for voksne (Radio24syv)
Politikere taler om ulighed som et spørgsmål om samfundsmæssige strukturer, men adfærdsøkonomerne peger på, at meget af den skyldes menneskers forskellige karaktertræk og den måde de træffer valg. Lavere tålmodighed betyder mindre formue uafhængigt af udgangspunktet, fortæller Claus Thustrup Kreiner. Til gengæld går overførselsindkomst i arv mellem generationer via kultur.

Søren Kyllingsbæk (psykologi)

Hukommelsens tilfældighed (Radio24syv i '24 Spørgsmål til Professoren')
Hvorfor husker vi noget, men glemmer andet? Og hvordan popper planlagte handlinger lige præcis op i rette øjeblik? Med matematiske modeller forsøger psykolog Søren Kyllingsbæk at komme helt ned i hukommelsens enkelte hjerneceller og beskrive, hvordan de arbejder sammen og mod hinanden.

Mille Mortensen (psykologi)

Mobber læger hinanden? (Ugeskriftets podcasts)
“Det var bare for sjov,” sagde lægen til kollegaen. Men hvornår er det bare humor, og hvornår er det mobning? Og skal man være særlig hårdfør for at være læge?

Peter Nedergaard (statskundskab)

Podcastserie om Tysklands fortid, nutid og fremtid (for Ræson)

Mikkel Vedby Rasmussen (statskundskab)

Danmark, Iran og afslutningen på Første Verdenskrig (for Altinget via Soundcloud)
Vi kan ikke længere gå ud fra den internationale liberale verdensorden som udgangspunkt for vores sikkerhedspolitik. Ja, det har noget med Trump at gøre, men ikke kun. Magasinredaktør Esben Schjørring spørger Mikkel Vedby Rasmussen hvorfor krisen mellem Danmark og Iran er et godt eksempel på en ny tid.

NATO's nationale test (for Altinget via Soundcloud)
Når generaler og statsledere bliver revisorer i stedet for strateger, drukner diskussionen om Rusland, Storbritanniens rolle i europæisk forsvarssamarbejde efter Brexit og de nye teknologiske udfordringer.

Analyse af konflikten mellem Vesten og Rusland (for Altinget via Soundcloud)
Mens russerne 18. marts skal udfylde deres rolle som vælgere i Ruslands håndterede demokrati, spidser konflikten mellem Rusland og Vesten til. Det er den største udfordring, som Vladimir Putin står overfor i sin næste periode som Ruslands præsident.

Det har Putin lært af James Bond (for Altinget via Soundcloud)
Konflikten mellem Vesten og Rusland er trappet op, og den foreløbige kulmination kom efter Vestens koordinerede udvisning af russiske diplomater - hvilket førte til tilsvarende udvisninger fra Rusland.

Søren Hove Ravn (økonomi)

Det har økonomerne lært af finanskrisen (for Altinget via Soundcloud)
Ti år efter, finanskrisen truede verdensøkonomien på sin eksistens, melder spørgsmålet sig, om vi har lært nok til at undgå et nyt styrt i afgrunden

Politiske eller økonomiske modeller? (for Altinget via Soundcloud)
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan.

Boligpriserne kan falde, uden at der har været en boligboble (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns klumme op.

Er nogle penge bedre end andre? (for Altinget via Soundcloud)
Foreningen Gode Penge har ret i, at private banker står for hovedparten af pengeskabelsen i Danmark. Men det er forkert, at det skulle være et problem ifølge Søren Hove Ravn.

Lyt til Søren Hoves analyse: Den grumsede økonomiske krystalkugle (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns analyse op.

Hvad er prisen for et brexit? (for Altinget via Soundcloud)
Vil Brexit styrke eller svække den britiske økonomi? Og kan man overhovedet regne på de økonomiske effekter af Brexit, før forhandlingerne mellem Storbritannien og EU er nået i mål?

Ayo Wahlberg (antropologi)

Underbefolkning’ bliver lige så problematisk som overbefolkning (Videnskab.dk via Soundcloud, forekommer ca. 10 minutter inde i udsendelsen)
Vi bliver flere mennesker på kloden, men vi får samtidig færre børn. Derfor skal vi forholde os til en 'underbefolkning' i fremtiden.

I Kina mangler de babyer (Radio24syv 'Kina snak', forekommer 16:20 inde i udsendelsen)
Efter tre årtier med en striks et-barnspolitik står Kina nu med det modsatte problem og en aldrende befolkning. Antropologer har undersøgt den voksende, kinesiske fertilitetsindustri.

Vi vil kende vores dødsdom (P1 'Recept')
En gentest kan fortælle dig, om du har risiko for at få fx kræft eller diabetes. Testene bliver brugt mere og mere, og ny forskning tyder på, at de fleste af os gerne vil vide, hvilke sygdomme vi kan få. Men ikke alle kan klare at få svarene, viser forskning.

Pablo Selaya (økonomi)

All roads leads to Rome: the persistence of public goods provision in economic development (Vox talks)

Anders Blok (sociologi)

Kunstig intelligens styrer fremtiden (Radio 24syv i 'RomerRiget')
Computere stiller allerede diagnoser og laver jura, og om lidt sidder vi i selvkørende biler. Hvilke konsekvenser får det, når algoritmerne styrer?

Mette Væver (psykologi)

Hvordan grundlægges kræligshedsevnen? (Weekendavisen i 'Ingen elsker Lone Frank)
Hvad betyder vores barndom for vores evne til at elske? Lone Frank opsøger psykolog Mette Væver for at høre om kærlighedens betydning for børns udvikling og spekulerer på, om hun egentlig er blevet elsket for meget af sin far.

Line Richter (antropologi)

Den Mørke, Onde Underverden (P1 'Supertanker')
Måske ser virkelighedens og fiktionens underverden ens ud - måske gør den slet ikke. Hvis ikke, hvor mødes de to så?

Peter Birch Sørensen (økonomi)

Hvor politisk var fyringen af klimarådets formand? (Radio Information)
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hidtil afvist, at der var tale om en »politisk fyring« af formanden, da beslutningen blev truffet, før regeringen modtog en kritisk rapport fra rådet.  Information har så afsløret, at hans ministerium var orienteret om konklusionerne længe før offentliggørelsen af rapporten. Og ikke nok med det: Det viser sig også, at Klimarådet var på listen over offentlige institutioner, der skulle flytte (ad pommeren til) ud af København. Journalisten bag historien, Martin Bahn fortæller.

Den forbudte sandhed (Radio24syv i 'Det Røde Felt')
Hør professor og netop afgået formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen om den sande, uredigerede status på Danmarks klimamålsætninger - og hvorfor VLAK-regeringen reelt er ved at bremse op i den grønne omstilling.

Sune Lehmann (sociologi)

Livet er data (Radio24syv i '24 spørgsmål til Professoren')
Vi er gåder for os selv, men dybt forudsigelige for forskerne. Fysiker og adjungeret professor på Sociologisk Institut Sune Lehmann bruger store datasæt til at afdække menneskenaturens krinkelkroge. Mobiltelefon data har afsløret nye kognitive begrænsninger og kønsforskelle i adfærd. Nu drømmer den unge forsker om at kortlægge Danmarks sociale opdeling i mange parallelle samfund - via Facebook.