Podcasts – Københavns Universitet

Podcasts

Hør vores forskere fortælle om aktuel forskning og samfundsdebat.

Jakob Demant (sociologi)

Bliver du en bedre version af dig selv med et lille bitte LSD-trip?
(fra udsendelsen Recept på DR1)
Alt fra familiemødre til businessfolk er begyndt at spise LSD og magiske svampe for at forbedre deres performance og kreativitet. Men virker det? Det skal banebrydende, danskledet forskning nu for første gang nogensinde undersøge.

Kristian Karlson (sociologi)

De første skridt mod månen (for Tænketanken DEA via Soundcloud)
Tidlig indsats for at bryde negativ social arv. Det er temaet i det første afsnit af en podcast fra Tænketanken DEA, hvor Kristian Karlson, der er lektor på Sociologisk Institut, deltager.

Claus Thustrup Kreiner (økonomi)

Skumfidustest for voksne (Radio 24/7)
Politikere taler om ulighed som et spørgsmål om samfundsmæssige strukturer, men adfærdsøkonomerne peger på, at meget af den skyldes menneskers forskellige karaktertræk og den måde de træffer valg. Lavere tålmodighed betyder mindre formue uafhængigt af udgangspunktet, fortæller Claus Thustrup Kreiner. Til gengæld går overførselsindkomst i arv mellem generationer via kultur.

Mille Mortensen (psykologi)

Mobber læger hinanden? (Ugeskriftets podcasts)
“Det var bare for sjov,” sagde lægen til kollegaen. Men hvornår er det bare humor, og hvornår er det mobning? Og skal man være særlig hårdfør for at være læge?

Peter Nedergaard (statskundskab)

Podcastserie om Tysklands fortid, nutid og fremtid (for Ræson)

Mikkel Vedby Rasmussen (statskundskab)

NATO's nationale test (for Altinget via Soundcloud)
Når generaler og statsledere bliver revisorer i stedet for strateger, drukner diskussionen om Rusland, Storbritanniens rolle i europæisk forsvarssamarbejde efter Brexit og de nye teknologiske udfordringer.

Analyse af konflikten mellem Vesten og Rusland (for Altinget via Soundcloud)
Mens russerne 18. marts skal udfylde deres rolle som vælgere i Ruslands håndterede demokrati, spidser konflikten mellem Rusland og Vesten til. Det er den største udfordring, som Vladimir Putin står overfor i sin næste periode som Ruslands præsident.

Det har Putin lært af James Bond (for Altinget via Soundcloud)
Konflikten mellem Vesten og Rusland er trappet op, og den foreløbige kulmination kom efter Vestens koordinerede udvisning af russiske diplomater - hvilket førte til tilsvarende udvisninger fra Rusland.

Søren Hove Ravn (økonomi)

Politiske eller økonomiske modeller? (for Altinget via Soundcloud)
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan

Boligpriserne kan falde, uden at der har været en boligboble (for Altinget via Soundcloud)

Er nogle penge bedre end andre? (for Altinget via Soundcloud)

Ayo Wahlberg (antropologi)

Underbefolkning’ bliver lige så problematisk som overbefolkning (Videnskab.dk via Soundcloud, forekommer ca. 10 minutter inde i udsendelsen)
Vi bliver flere mennesker på kloden, men vi får samtidig færre børn. Derfor skal vi forholde os til en 'underbefolkning' i fremtiden.

I Kina mangler de babyer (Radio24syv 'Kina snak', forekommer 16:20 inde i udsendelsen)
Efter tre årtier med en striks et-barnspolitik står Kina nu med det modsatte problem og en aldrende befolkning. Antropolog har undersøgt den voksende, kinesiske fertilitetsindustri

Søren Kyllingsbæk (økonomi)

Hukommelsens tilfældighed (Radio24syv i '24 Spørgsmål til Professoren')
Hvorfor husker vi noget, men glemmer andet? Og hvordan popper planlagte handlinger lige præcis op i rette øjeblik? Med matematiske modeller forsøger psykolog Søren Kyllingsbæk at komme helt ned i hukommelsens enkelte hjerneceller og beskrive, hvordan de arbejder sammen og mod hinanden.