1. februar 2017

Vintertid giver flere depressioner

VINTERDEPRESSION

Antallet af mennesker, der får diagnosen depression på landets psykiatriske hospitaler, stiger umiddelbart efter overgangen til vintertid. Forskere fra Institut for Statskundskab har sammen med forskere på Aarhus Universitet og Stanford University sat luppen på 18 års data. Hør deres konklusioner i en ny podcast.

Tallene dokumenterer nu det, som mange af os har haft på fornemmelsen: Antallet af mennesker, der får diagnosen depression på landets psykiatriske hospitaler, stiger umiddelbart efter overgangen til vintertid den sidste søndag i oktober.

VintertidNærmere bestemt er antallet af depressionsdiagnoser i måneden efter skiftet til vintertid otte procent højere, end hvad man kan forvente ud fra udviklingen i antallet af diagnoser op til skiftet. Undersøgelsen baserer sig på analyse af 185.419 depressionsdiagnoser, der er registreret i Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister.

- Et spring på otte procent op er en meget markant stigning, og vi har ”renset” tallene for andre sæsonbestemte fænomener som for eksempel at dagene bliver kortere, og at vejret generelt bliver dårligere om efteråret, så vi er ret sikre på, at det er selve skiftet til vintertid, der forårsager stigningen i antallet af depressionsdiagnoser, siger en af KU-forskerne bag undersøgelsen, Bertel Teilfeldt Hansen, som er postdoc på Institut for Statskundskab.

Lektor Søren D. Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet fortæller, at selv om undersøgelsen er baseret på analyse af forholdsvis svære depressioner diagnosticeret på psykiatriske hospitaler, så er der ingen grund til at tro, at skiftet til vintertid kun påvirker tilbøjeligheden til at få svære depressioner.

- Vi regner bestemt med, at hele spektret af sværhedsgrad er påvirket af overgangen til vintertid, og eftersom depression er en hyppig sygdom, så svarer en stigning på otte procent til rigtig mange tilfælde, siger Søren D. Østergaard.

Vintertid giver os mindre gavn af lyset

Hvad der udløser den markante stigning, siger undersøgelsen ikke i sig selv noget om, men forskerne peger på nogle mulige årsager. Ved skiftet fra sommertid til vintertid ”flyttes” en times dagslys fra om eftermiddagen klokken 17-18 til om morgenen fra klokken 7-8.

- Formentlig har vi simpelthen mindre gavn af dagslyset fra 7-8, for på det tidspunkt står mange af os enten under bruseren, spiser morgenmad eller sidder i bilen eller bussen undervejs til arbejde eller uddannelse. Når vi så får fri og kan komme ud, så er det blevet mørkt, forklarer Søren D. Østergaard.

Hvad kan man bruge undersøgelsens resultater til? Forskeren fra Aarhus Universitet er ikke i tvivl:

- Vores resultater bør give anledning til en skærpet opmærksomhed på depression i de kommende uger. Det gælder særligt for mennesker med tendens til depression, deres pårørende samt det sundhedspersonale, som skal diagnosticere og behandle de depressioner, der opstår, siger Søren D. Østergaard.

Podcasten er ikke længere aktiv, men du kan se en video om undersøgelsen på Youtube.


Kontakt
Postdoc Bertel Teilfeldt Hansen
Institut for Statskundskab
Mail: bth@ifs.ku.dk
Telefon: 35 32 41 84

Journalist Janni Brixen
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Mail: jab@samf.ku.dk
Telefon: 93 56 52 57