23. september 2022

Forskere vil styrke synsindtryk ved hjælp af AR-teknologi

Bevilling

Et forskningssamarbejde mellem en psykolog og en datalog støttes nu med 3 mio. kr. af Villum Fonden. Forskerne vil undersøge, hvordan synsindtryk kan styrkes ved hjælp computerteknologien ’augmented reality’.

Augmented reality
Foto: Unsplash

Menneskets visuelle system er bemærkelsesværdigt. Vi kan lynhurtigt udskille genstande og overvåge vores omgivelser. Alligevel har vi mennesker svært ved at se ændringer mellem to næsten identiske scenarier, og derfor går vi jævnligt glip af visuel information, der kan være afgørende.

Den udfordring er Søren Kyllingsbæk, professor i psykologi, og Kasper Hornbæk, professor i datalogi, gået sammen for at løse. De foreslår at bruge ’augmented reality’ (AR) til at afhjælpe det menneskelige syns begrænsninger.

”I AR bærer folk et headset, der lader dem se den virkelige verden, mens et computersystem overlejrer information eller erstatter en del af den virkelige verden. De nuværende AR-systemer er dog ikke solidt forankret i psykologisk viden om synet,” forklarer Søren Kyllingsbæk.

Bevilling får stor betydning

Søren Kyllingsbæk har ekspertise i visuel opmærksomhed, mens Kasper Hornbæk er ekspert i AR. At denne faglige kombination kan føre til nybrud har også Villum Fonden fået øjnene op for. Fonden har derfor valgt at støtte forskernes arbejde med 3 mio. kr. fra Villum Synergy, som er Danmarks største program for datadrevet, tværfaglig forskning.

”Bevillingen har stor betydning for mit forskningssamarbejde med Human-Centred Computing-sektionen på Datalogisk Institut, hvor jeg arbejder halvdelen af tiden. Forskningsprojektet spiller desuden en stor rolle i vores nye bacheloruddannelse i kognitions- og datavidenskab på tværs af SAMF, SCIENCE, HUM, og SUND, som optager de første studerende i september 2023,” siger Søren Kyllingsbæk.

Flere strenge at spille på

Først vil Søren Kyllingsbæk og Kasper Hornbæk undersøge, hvor godt eksisterende modeller for visuel opmærksomhed kan bruges i AR. 

Den viden, vi opnår om visuel opmærksomhed, skal bruges til at udvikle prototyper af AR-systemer, der forbedrer synet.

Søren Kyllingsbæk

Forskerne vil desuden udvikle nye, eksperimentelle paradigmer til måling og modellering af visuel opmærksomhed. De nye matematiske modeller vil give eksperimenter med visuel opmærksomhed flere strenge at spille på.

”Den viden, vi opnår om visuel opmærksomhed, skal bruges til at udvikle prototyper af AR-systemer, der forbedrer synet. De nye systemer skal kunne finde objekter og opdage ændringer i komplekse scener,” fortæller Søren Kyllingsbæk.

Han tilføjer, at forskerne til slut vil vurdere prototypernes anvendelighed for slutbrugere og støtte til visuel problemløsning.

Kontakt

Søren Kyllingsbæk
Professor
Mail: soeren.kyllingsbaek@psy.ku.dk 
Telefon: 35 32 48 61

Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationskonsulent
Mail: sih@samf.ku.dk
Telefon: 93 56 53 29 

Emner

Læs også