Adfærd, der forandrer - fra corona til klima

Coronaafstandsskilt
Coronakrisen viste på godt og ondt, hvor hurtigt og effektivt adfærd kan ændres, men hvordan fastholder vi denne evne til forandring? Har vi lært noget, der kan bruges i kampen mod klimaforandringerne? Hvilke muligheder for regulering og justering har det politiske system? Starter de ægte forandringer hos det enkelte individ? Og hvordan er samspillet mellem systemet og individet?

Det var emnet, da Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og DJØF inviterede indenfor til en forskningsbaseret samtale om, hvordan vi kan bruge erfaringer fra arbejdet med adfærdsændringer under corona til at løse de klimaudfordringer, vi står over for.

Webinaret havde blandt andet fokus på disse spørgsmål:

  • Hvad har 2020 lært os om at arbejde med forandringer af menneskers adfærd?
  • Hvilke løsninger har vi fundet frem til?
  • Hvad fungerede, og hvad gjorde ikke?
  • Står vi som samfund og individer stærkere eller svagere til at skabe forandringer for klimaet?

Undervejs i samtalen kunne man høre forskningsbaserede perspektiver på de politiske, økonomiske og juridiske aspekter af adfærdsændringer samt erfaringer fra det konkrete arbejde med at påvirke borgeradfærd i Københavns Kommune og et bud fra Dansk Design Center på, hvordan vi kan designe et samfund med adfærdsændringer for øje.

Webinaret var det tredje i en række under overskriften ’Samfundet tur-retur’, hvor Københavns Universitet og Djøf inviterede til en forskningsbaseret samtale om, hvordan vi kan bruge vores erfaringer fra coronakrisen, når vi skal bygge fremtidens samfund. De to øvrige arrangementer havde fokus på digitale relationer og arbejdsliv for ledere og medarbejdere.