Kritisk tænkning i samfundsvidenskaberne

Er den kritiske tænkning i samfundsvidenskaberne under pres? Betyder universitetets fokus på løsning af problemer, og ønsket om at kandidaterne skal i beskæftigelse, at vi svigter idealet om at bedrive magtkritiske analyser? Hvilken rolle skal samfundsvidenskabelige forskere indtage i en tid karakteriseret af megakriser indenfor sundhed, klima og krig?

Kom til debatseminar om kritisk tænkning i samfundsvidenskaberne, hvor vi sammen vender de mange spørgsmål. Vi taler også om, hvordan vi skaber gode rammer, der både tilgodeser forskningens, uddannelsens og samfundets behov.

Kritisk tænkning - grafik

Samfundet efterspørger løsninger fra både forskere og nyuddannede kandidater. I samfundsvidenskaberne har vi en lang og stærk tradition for at forholde os kritisk til samfundets indretning i vores forskning og uddannelse. Over en årrække er den kritiske tilgang blevet suppleret af problemorienterede tilgange, hvor der i højere grad fokuseres på at komme med løsningsforslag. Blandt studerende, forskere og kommentatorer er der på den baggrund opstået en diskussion om, hvordan universitetet bedst udfylder sin rolle i samfundet. Den debat tager ofte afsæt i en forståelse af grundforskning karakteriseret ved kritisk og fri tænkning på den ene side og en mere anvendelses- og løsningsorienteret forskning og uddannelse på den anden.

Panelet består blandt andet af:

  • Astrid Hellemann (stud.psyk)
  • Maria Toft (ph.d.-studerende i statskundskab)
  • Mads Falkenfleth (cand.polit, forperson i Rethinking Economics)
  • Katrine Zeuthen (lektor i psykologi)
  • Stine Krøijer (lektor i antropologi)
  • Morten Axel Pedersen (professor i antropologi)
  • Inge Kryger Pedersen (lektor i sociologi)
  • Frederik Hjorth (lektor i statskundskab)

Moderator: journalist Anja Bo, tidl. studievært på DR og TV2.

Der vil være en lille forfriskning efter arrangementet med mulighed for at diskutere videre.


Arrangementet er del af et tilbagevendende debatformat på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Formålet er løbende at diskutere, og reflektere over fakultetets rolle som akademisk aktør i et foranderligt samfund. I efteråret 2021 diskuterede vi ’Forskningsfrihed’, som første arrangement i debatrækken.