1. juli 2019

Fra forskning og udenrigspolitik i Oslo til statskundskab i København

NY LEDER PÅ STATSKUNDSKAB

Med 25 års erfaring med forskning og rådgivning af norske regerings- og udenrigspolitikere bliver Nina Græger den 16. september 2019 ny leder af KU's Institut for Statskundskab.

Nina Græger. Foto: Kaja Bruskeland.
Nina Græger, ny institutleder på KU Statskundskab. Foto: Kaja Bruskeland.

Det er en alsidig forsker, der i efteråret overtager ledelsen på KU Statskundskab. Nina Græger kommer fra en stilling som seniorforsker på det norske udenrigspolitiske institut og tænketank, Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), hvor hun også i fire år var afdelingsleder.

Nina Grægers forskning er sket i tæt dialog med politiske interessenter, og hun har gennem årene deltaget i en stribe norske kommissionsarbejder og var i en periode rådgiver for den daværende norske energiminister (og senere statsminister og NATO-generalsekretær) Jens Stoltenberg.

Græger har også lang erfaring med store nationale og internationale grundforskningsprojekter. Aktuelt sidder hun i en forskergruppe med fokus på blandt andet diplomatiets rolle i verdensordenen, og hendes forskning har primært fokuseret på norsk og europæisk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik, integrationspolitik og europæiske institutioner.

- Med Nina Græger får vi en leder, der selv har forsket på højt niveau, som har hands-on ledelseserfaring og som kender samarbejdet med de virksomheder og organisationer, der ansætter kandidater fra statskundskab, efter endt uddannelse. Hun har med sin egen forskning vist, hvordan man løser samfundsmæssige problemer, og kan sikre, at vores kandidater fortsat er problemløsere, der kan tage fat på de store samfundsmæssige udfordringer, siger dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Mikkel Vedby Rasmussen.

Forsker, rådgiver og kommentator

Nina Græger er selv uddannet kandidat i statskundskab fra Oslo Universitet i 1994, og startede sin forskerkarriere på det norske institut for fredsforskning, Peace Research Institute Oslo (PRIO).  I 2007 forsvarede hun sin ph.d.-afhandling om internationaliseringen af det norske forsvar i 1990´erne og nullerne.

Hendes forskning er blandt andet publiceret i Cambridge Review of International Affairs og i Journal of Peace Research. Hun er desuden en flittigt brugt kommentator i de norske medier på emner som norsk forsvars- og udenrigspolitik, NATO, transatlantiske forbindelser og nordisk og europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik. Og netop dette internationale fokus glæder Mikkel Vedby Rasmussen:

- KU Statskundskab hører til i den europæiske elite af statskundskabsinstitutter, og jeg er utrolig glad for, at vi med Nina Græger får en leder, der kan se instituttet i et europæisk perspektiv og bruge sine erfaringer fra Norge og resten af verden til at udvikle vores forskning og uddannelser, siger han.

Emner