27. maj 2019

Wind får massiv dækning i spanske medier

I forbindelse med den spanske udgivelse af bogen ”La tribalización de Europa” har professor Marlene Wind fået enorm mediedækning i spanske medier. Det har hun i de spanske aviser El Mundo, El Espanol, El Periódico de Aragón, Dolça Catalunya, Voz Pópuli, La Información, El Confidencial, Diario Sur og EsDiario, hvor hun indgår i interview- eller debat-artikler og hun har desuden medvirket i et interview i et tv-indslag i 13TV.

Bogen udgives først på spansk på forlaget ESPASA, da det spanske forlag i januar 2018 kontaktede Marlene Wind efter et arrangement med den catalanske separatistleder Carles Puidgemont. Her diskuterede de to Cataloniens løsrivelsesønsker, og Wind kritiserede Puidgemont for at gå imod den spanske forfatning og de demokratiske værdier, som EU står for. Wind løftede sløret for en dybere analyse under arrangementet, og forlaget syntes, at det kunne blive en interessant bog. Wind fortæller selv at hun først sagde nej til ideen, da det lød for specifikt spansk. Men da hun blevet givet fri hænder til at kaste et lidt brewdere net ud og se de catalanske separatister i et lidt bredere europæisk perspektiv, sagde hun ja.

Bogen er Winds udlægning af forskellige politiske ’Mega trends’ i Europa. Den tendens Marlene Wind går op imod kalder hun tribalisering – det fænomen at befolkningsgrupper søger sammen med dem, der ligner dem selv, og bekæmper dem, der står udenfor. Bogen – som i september udkommer på dansk på Gylendal og på engelsk ved Polity Press – opmuntrer alle europæere til at forsvare de liberale værdier, det sande demokrati og det europæiske retssamfund.

Dækningen i de spanske medier er så massiv, fordi Marlene Wind analyserer både Puidgemonts projekt og den spanske premierminister Rajoys håndtering af sagen i bogen. Hun argumenterer i bogen for, at såvel separatisterne i Catalonien som de ekstreme Brexiteers i Storbritannien og Orbans illiberale projekt i Ungarn, alle har det til fælles, at de benytter identitetspolitik til at fremme deres sag. I sidste instans kan disse bevægelser underminere Europa, som vi kender det. Om dækningen i Spanien fortæller Wind, at det var en ret vild oplevelse, hvor hun blev fløjet derned og installeret på et hotel i Madrid, hvorefter der i 10 timer i streg dagen efter var en lang kø af medier, der alle skulle have interviews og fotos. ”Jeg er helt sikkert blevet kendt i Spanien og især hos de mange Spanierne, der er frustrerede over at separatisterne er lykkedes med at fremstille sig selv som ofre i den internationale presse. De ønsker for alt i verden, at landet forbliver samlet, ser min bog og mit bidrag til debatten, som uvurderlig. Selv Spaniens udenrigsminister, der i øvrigt selv er catalaner, har både skrevet og ringet til mig for at sige tak,” fortæller Wind.

Indslag i spanske aviser

El Mundo

El Espanol

El Periódico de Aragón

Dolça Catalunya

Voz Pópuli - 16. maj 2019

Voz Pópuli - 7. maj 2019

La Información

El Confidencial

Diario Sur

EsDiario