5. september 2024

Lobbyismens dobbeltrolle skal undersøges med støtte fra ERC

Bevilling

Klæder lobbyister politikerne på til at træffe de rigtige beslutninger, eller lokker de vores folkevalgte til at varetage særinteresser? Formentlig begge dele, er antagelsen bag et kommende forskningsprojekt af Wiebke Marie Junk.

Lobbyist.
Foto: Andrew Neel, Unsplash

Lobbyisme er et tveægget sværd: Nogle anser det som en trussel mod demokratiet. Andre understreger, at demokratiet ikke kan fungere uden. Et nyt forskningsprojekt bygger på antagelsen om, at begge sider har gode argumenter.

”Ofte er lobbyismen gavnlig, fordi den fører til mere informerede politiske beslutninger. I nogle tilfælde medfører den dog, at særinteresser vejer tungere end offentlighedens interesser,” forklarer Wiebke Marie Junk, lektor ved Institut for Statskundskab.

Hun står i spidsen for projektet, som bærer navnet ”Lobbying (A)symmetry: The Dynamics Behind Informed Policy (LOBBYMETRY)”.

Projektet blev i juni udvalgt til at modtage en Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. Efterfølgende fik Wiebke Marie Junk den glædelige nyhed, at European Research Council ønsker at investere endnu mere i projektet (11 millioner kroner), som dermed kan udvides. Wiebke Marie Junk har derfor takket nej til Sapere Aude-bevillingen for at kunne modtage ERC Starting Grant-bevillingen.

To typer ulighed spiller ind

Projektet bygger på en teori om, at når lobbyisme fører til pleje af særinteresser, skyldes det forskellige former for asymmetri i lobbyprocesserne.

”Disse uligheder ved vi alt for lidt om, og vi mangler empiri om, hvordan og hvornår lobbyisme udvikler skadelige dynamikker,” påpeger Wiebke Marie Junk.

I LOBBYMETRY-projektet undersøger hun og de øvrige forskere derfor to centrale former for uligheder i lobbyisme.

”For det første en ulige mobilisering, hvilket betyder, at nogle interesser ikke kommer til udtryk. For det andet informationsasymmetrier, der gør politiske beslutningstagere for afhængige af enkelte organisationer, når de belyser konsekvenser af mulige tiltag,” forklarer Wiebke Marie Junk.

Fokus på grøn omstilling og digital politik

Asymmetrierne og deres sammenspil bliver i LOBBYMETRY-projektet undersøgt på tværs af tolv europæiske lande og på EU-plan.

Forskerne undersøger særligt beslutningsprocesser indenfor to politiske områder: den grønne omstilling og digital politik.

”Projektet vil bidrage med ny viden om lobbyisme og offentlig politik, samt med praktiske indsigter om, hvordan politiske institutioner kan styrke deres inddragelse af interesseorganisationer – og dermed forebygge lobbyismens skyggeside,” fortæller Wiebke Marie Junk.

Metodisk kombinerer projektet undersøgelser på tværs af lande, data på tværs af 100 emner inden for klima- og digital politik og observation af informationsudveksling mellem politikere og interesseorganisationer i naturlige og forskerkontrollerede omgivelser.

”Kombinationen af metoder vil give os hidtil usete kvantitative og kvalitative data på informationsudveksling mellem lobbyister og politikere,” forventer Wiebke Marie Junk.

Kontakt

Wiebke Marie Junk
Lektor, Institut for Statskundskab
Mail: wiebke.junk@ifs.ku.dk 
Telefon.: 35 33 38 12

Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationsrådgiver
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Mail: sih@samf.ku.dk  
Telefon: 93 56 53 29

Emner

Læs også