Økonom vil kaste lys over virksomheders affald
Hvordan bliver en virksomheds affaldsproduktion og -genbrug påvirket af ejere, ledere, medarbejdere og långivere? Det skal professor Morten Bennedsen undersøge i et nyt projekt, som støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.
Affaldet fra udvindingen af nye materialer til produkter udgør en væsentlig del af den globale udledning af drivhusgasser.
I det kommende forskningsprojekt ”Corporate Waste Governance” vil Morten Bennedsen, professor ved Økonomisk Institut, dokumentere, at sammenlignelige virksomheder har vidt forskellige mængder af affald og genanvendelsesmønstre – selvom de har adgang til de samme teknologier og affaldssystemer.
”Målet er at levere nye anbefalinger, der både effektivt og billigt kan reducere virksomheders miljøpåvirkning – endda med eksisterende teknologi og lave omkostninger,” siger Morten Bennedsen.
Løsningerne findes allerede
Projektet har fokus på, hvordan virksomheders ejere, ledere, medarbejdere og långivere påvirker håndteringen af affald forskelligt. Det vil Morten Bennedsen kortlægge med et unikt sæt data om danske virksomheders affaldshåndtering.
”En bedre forståelse af årsagerne til virksomheders forskellige affaldspraksisser vil hjælpe både virksomheder og beslutningstagere med at træffe beslutninger og udforme bæredygtige politikker,” vurderer Morten Bennedsen.
”Vi forklarer forskellene ud fra den måde, som virksomheder tager beslutninger på og enten fra- eller tilvælger grønne løsninger og investeringer,” siger han.
Under temaet ”Fri grøn forskning” støtter Danmarks Frie Forskningsfond projektet med knap 3,2 mio. kr.
Små forbedringer kan få stor, global effekt
Forskning viser, at den globale affaldsproduktion forventes at stige fra 2,01 milliarder tons i 2018 til omkring 3,40 milliarder tons i 2050.
I Danmark, som har et af verdens mest effektive affaldssystemer, anslås virksomhedernes affaldsproduktion at være 4 kg pr. dag pr. indbygger.
”Enhver marginal forbedring af danske virksomheders genanvendelse af affald vil hjælpe vores hjemlige virksomheder. Men jo ikke blot dem - effekterne kan sandsynligvis udbredes til virksomheder i mange andre lande,” siger Morten Bennedsen og fortsætter:
”Vi har således en unik mulighed for at skabe ny viden, som kan hjælpe virksomheder i hele verden med at blive mere bæredygtige,” vurderer han.
Kontakt
Morten Bennedsen
Professor, Økonomisk Institut
E-mail: mobe@econ.ku.dk
Tlf.: 35 33 42 78
Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationsrådgiver
Mail: sih@samf.ku.dk
Tlf.: 93 56 53 29