15. april 2023

Fransk freakshow i Kina: Von der Leyen tog stikket hjem - Macron tabte

Debat

At »macronere« betyder jf. et meme på Twitter: »Bevidst at øge sin afhængighed af Kina, mens man belærer sine europæiske partnere om deres naivitet og behov for mere europæisk strategisk autonomi«.

Debatindlæg af professor Marlene Wind (Institut for Statskundskab) i Berlingske den 15. april 2023. 

Har Europa en de facto-leder? Macron og von der Leyens tur til Beijing i sidste uge viser, at vi nok bør fæste mere lid til Europa-Kommissionens formand end den franske præsident. Hun ser i hvert fald i disse uger ud til at have noget bedre styr på sit politiske kompas, end han har.

Spørgsmålet er aktuelt efter Macron og von der Leyens besøg i Beijing i sidste uge, som endte som en politisk maveplasker af de helt store for Macron.

Vi ville med andre ord være pænt meget på spanden, hvis USA anlagde samme holdning til krigen i Ukraine, som Macron gjorde til Taiwan i det, han blev citeret for.

Marlene Wind 

Diplomater og politikere fra begge sider af Atlanten faldt ganske enkelt over hinanden i en kombination af chok og vantro. Ikke så meget over besøget i sig selv, selvom mange undrede sig over, at Macron med en 50 personers stor erhvervsdelegation, fremstod betydeligt mere interesseret i business end i at få kineserne til at engagere sig i at stoppe Ukraine-krigen.

Det, der overraskede mest, var dog præsidentens udtalelser til blandt andet Politico på flyet på vej hjem. Her sagde han (med den eskalerende konflikt mellem USA og Kina over Taiwan in mente), at »den største risiko for Europa er, at blive presset ind i en krise, som ikke er vores«.

Efter interviewet, som var godkendt og gennemtjekket af Élyséepalæet, havde kineserne vanskeligt ved at få armene ned, mens amerikanerne og en del europæere troede, at det var løgn. Mest fordi Macron ved at sende et signal om vestlig splittelse om Taiwan blev opfattet som Xis nyttige idiot. Forargelsen blev ikke mindre af, at Macrons fly nærmest ikke var lettet, før Kina indledte militærøvelser i Taiwan-strædet.

Den amerikanske og også europæiske reaktion handlede selvfølgelig om noget lidt dybere. Nemlig, hvordan en fransk præsident, som ofte har præsenteret sig selv som hele Europas leder, kunne sige noget så tåkrummende dumt, når Europa står midt i en krig med Rusland?

Vi ville med andre ord være pænt meget på spanden, hvis USA anlagde samme holdning til krigen i Ukraine, som Macron gjorde til Taiwan i det, han blev citeret for. Det var da også beskeden fra den republikanske senator Marco Rubio, der i et videotweet tørt konstaterede, at hvis Europa ikke ville »vælge side mellem Kina og USA« i Taiwan-konflikten, så »skal vi måske bare sige, at vi (USA) koncentrerer os om Taiwan og Kina, og I i EU kan så selv håndtere Ukraine«.

Det er ikke første gang, at den franske præsident har ageret ude af sync med resten af Europa. Hans gentagne frugtesløse og næsten komiske telefondiplomati med Putin op til Ukraine-invasionen såvel som appeller til fredsforhandlinger og hensyntagen til den aggressive part, Rusland, har vakt både forbløffelse og irritation.

Men talte Macron så på hele EUs vegne, eller var besøget i Beijing bare et fransk freakshow? Faktisk tog han Europa-Kommissionens formand med på hvad, der officielt var et fransk statsbesøg, for at signalere til Kina (og det øvrige EU), at dette netop ikke bare var et fransk rendezvous. Ingen var dog på noget tidspunkt i tvivl om, hvem der var »centre of attention« - noget Macron så ud til at befinde sig særdeles godt med.

Men nej, det var ikke »sofagate« om igen. Von der Leyen spillede med og var helt indforstået med rollefordelingen og den langt mindre pompøse modtagelse, hun fik. Ser man på den fremragende Kina-tale, hun leverede i European Policy Centre 30. marts, som forståeligt vakte opsigt såvel i mange europæiske hovedstænder som Beijing, er det hende, og ikke Macron, der i øjeblikket leverer den absolut skarpeste analyse af, hvor europæerne bør placere sig i forhold til Kina.

Hvor Macron hverken fik Xi Jinping til at ytre sig om den russiske aggression eller adresserede Kinas yderst kritisable menneskerettighedspolitik, indtog von der Leyen et langt mere nuanceret og hawkish standpunkt.

Kina er en systemisk rival, som man også kan læse i EUs udenrigspolitiske strategi. Vi kan og skal handle med Kina, men vi skal ikke være naive.

Som Philip Stevens fra Financial Times skrev på Twitter efter besøget, har Macron helt ret i, at EU skal have langt mere strategisk autonomi og ikke være en vassal af USA. Tænk bare på Trumps eventuelle tilbagevenden til Det Hvide Hus. Spørgsmålet er bare, om det er klogt at ventilere det synspunkt midt i en krig, som USA betaler for, og som i sidste ende handler om vores egen sikkerhed?

Emner