24. marts 2020

SODAS-projekt vil bruge data fra mobile betalingsoverførsler til at undersøge sociale netværk

NYE MIDLER FRA VILLUM FONDEN

SODAS-forskerne David Dreyer Lassen og Sune Lehmann har fået 19,7 millioner af VILLUM FONDEN til projektet 'Nation-scale social networks'. Med brug af data om befolkning og mobile betalingsoverførsler skal de undersøge, hvordan sociale netværk kan bidrage til at forstå variationer i velstand, uddannelse, kriminalitet og beskæftigelse.

Mobil betalingsoverførsel
Med brug af data om befolkning og mobile betalingsoverførsler skal projektet undersøge, hvordan sociale netværk kan bidrage til at forstå variationer i velstand, uddannelse, kriminalitet og beskæftigelse. Foto: Colourbox.

Bevillingen er en del af VILLUM FONDENs nye program til datadrevet tværfaglig forskning: Villum Synergy, og med i projektet er også DTU Compute og Danmarks Statistik.

- Vi er meget glade for muligheden for at kunne forfølge radikalt tværfaglige ideer i området mellem data science og samfundsvidenskab. DTU Compute og SODAS, og samfundsvidenskab mere generelt på KU, har arbejdet sammen i mange år, og bevillingen, som også involverer Danmarks Statistik, giver mulighed for at tage det bedste fra det undertiden svære interdisciplinære arbejde og skubbe på forskningsfronten helt nye steder, siger David Dreyer Lassen, professor i økonomi og centerleder for SODAS på KUs Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Det er første gang, at VILLUM FONDEN uddeler bevillinger i det nye program til datadrevet tværfaglig forskning: Villum Synergy. To store projekter, herunder 'Nation-scale social networks', og seks pilotprojekter modtager i alt 52,5 mio.
I de otte projektsamarbejder indgår eksperter inden for datalogi og eksperter fra natur- og teknisk videnskab, økonomi og kommunikation.

- Vi har skabt Villum Synergy, fordi vi ser et stort dansk potentiale i at fremme de forskningsmuligheder, der ligger i grænsefladen mellem datalogi og andre fagområder. Her kan tværvidenskabeligt samarbejde føre til banebrydende resultater, siger Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i VILLUM FONDEN.

Læs mere om de øvrige Synergy-projekter her på VILLUM FONDENs hjemmeside.

Emner