12. december 2024

Borgeres mulighed for at sætte dagsordener undersøges

BEVILLING

Hvordan skal almindelige borgere være med til at sætte dagsordener i demokratier? Det skal Alice el-Wakil finde svar på i et nyt forskningsprojekt, som støttes med en Inge Lehmann-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Folkemængde demonstrerer ved Christiansborg
Foto: FunkMonk, Wikimedia

Blandt eksperter i demokratisk teori er der enighed om, at der i dag er ulige adgang til at sætte dagsordenen – dvs. til at afgøre, hvilke problemer der vil (eller ikke vil) være i centrum for politisk handling, og hvilke løsninger der vil (eller ikke vil) blive taget i betragtning.

Velhavende og stærkt organiserede grupper har en tendens til at få deres prioriteter hørt, mens marginaliserede grupper og almindelige borgere kæmper for at få deres bekymringer på dagsordenen.

”Denne situation synes at være i modstrid med et centralt princip i demokratisk teori, nemlig at borgerne skal være med til at sætte den politiske dagsorden”, siger Alice el-Wakil, adjunkt ved Institut for Statskundskab.

”Selvom det ikke er klart, hvad dette generelle normative princip indebærer mere konkret. Derfor mangler vi ressourcer til både at kritisere status quo og til at tænke på, hvordan vi kan uddybe demokratiet,” uddyber hun.

Hendes forskningsprojekt 'Citizens' Agenda-Setting in Democratic Systems' har til formål at afklare, hvordan demokratiske dagsordener bør sættes, hvilken rolle borgerne bør spille, og hvilken institutionel praksis der kan realisere dette ideal.

Input fra internationale forskere

Projektet består af to hoveddele. I den første del vil forskerne fokusere på at udvikle en konceptuel og normativ forståelse af, hvordan borgere kan bidrage som inputleverandører og ikke kun som kontrollerende aktører.

”Vi vil analysere forskellige opfattelser af dagsordensætning og undersøge, hvordan de kan komplementere eksisterende opfattelser af borgernes rolle,” forklarer Alice el-Wakil.

I andet delprojekt undersøges forskellige politiske processer, der involverer borgernes dagsordensætning.

”Her vil vi udvikle en systematisk oversigt over traditionelle og innovative politiske processer og evaluere deres demokratiske kvalitet,” siger Alice el-Wakil.

Til projektet, der løber fra september 2025 til august 2028, vil Alice el-Wakil blive assisteret af en ph.d.-studerende, som vil blive ansat gennem en international åben ansøgningsproces. Projektet vil også få input fra en international rådgivende bestyrelse bestående af førende forskere inden for demokratisk teori og demokratiske innovationer.

Danmarks Frie Forskningsfond støtter "Citizens’ Agenda-Setting in Democratic Systems" med 3,2 mio. kr.

Kontakt

Alice el-Wakil
Tenure Track Adjunkt
Institut for Statskundskab
E-mail: alice.el-wakil@ifs.ku.dk 
Telefon: 35 32 32 34

Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationsrådgiver
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Mail: sih@samf.ku.dk 
Telefon: 93 56 53 29

Emner

Læs også