Named person
Professor Peter Dahler-Larsen, Institut for Statskundskab, er fra april 2019 udpeget til named person (NP) på SAMF.
Hvorfor en named person?
Ordningen med en særligt udpeget person, en named person skal være med til at fremme en øget indsats for god videnskabelig praksis. NP supplerer de eksisterende organer, der håndterer mistanke/anklage om forhold i strid med god videnskabelig praksis, men træder ikke i stedet for disse. (Fx ledelsen, Praksisudvalget på KU og Nævnet for Videnskabelig Uredelighed).
Hvilken rolle er named person tiltænkt?
Hovedopgaven for NP er at håndtere henvendelser om, hvordan man forebygger brud på god videnskabelig praksis i konkrete sager. NPs rolle er at give god råd. Personen skal ikke træffe afgørelser, men bilægge eventuelle misforståelser eller henvise til den mest hensigtsmæssige videre sagsbehandling ved de allerede eksisterende organer.
NP er udpeget af dekanen efter konsultation med Akademisk Råd, der har udarbejdet den konkrete udformning af ordningen på SAMF.
Hvem kan kontakte NP og om hvad?
Alle ansatte og studerende på SAMF, men også personer, som ikke har tilknytning til SAMF har mulighed for at henvende sig til NP.
Identiteten på den, der henvender sig, skal være NP bekendt, (anonyme henvendelser behandles ikke).
NP kan ikke gå ind i en sag af egen drift, men kun ved henvendelser. Henvendelser kan vedrøre forhold begået af nuværende eller tidligere ansatte ved SAMF, men skal vedrøre forskning udført under ansættelse på SAMF.
Henvendelser kan omhandle brud på god videnskabelig praksis samt uoverensstemmelser på baggrund af omtalte brud, som ikke kan løses forskerne imellem.
Hvis der er optræk til konflikt mellem flere forskere, kan det være en god ide at få NPs neutrale perspektiv på sagen.
Det bedste tidspunkt at henvende sig er derfor tidligt i et forløb – inden der sker brud på god videnskabelig praksis. I den forbindelse er det en god ide at reflektere over, ikke hvordan du som forsker opfatter andres praksis, men også hvordan andre opfatter din.
Hvordan kontakter man NP og hvad sker der så?
Udgangspunktet er, at klager over et hvilket som helst aspekt af forskning udført på SAMF rettes direkte til den ansvarlige forsker personligt.
Hvis det ikke er muligt eller ønskeligt, eller en dialog ikke løser problemet, må den, der har mistanke om brud på god videnskabelig praksis, rette henvendelse til NP. Henvendelse sker telefonisk eller via brev. Mail må udelukkende benyttes til at træffe aftale om møde.
I første omgang kontaktes NP mhp. rådgivning ift. en konkret formodning. Det drøftes i al fortrolighed, om der kan der være tale om brud på god videnskabelig skik eller der kan være andre forklaringer. Et udfald kan være, at man efter at have konsulteret NP frafalder sin mistanke. I mange tilfælde kan NP foreslå en vej frem, der indebærer en aftale mellem flere forskere, f.eks. om fælles forfatterskab.
Et andet udfald kan også være, at en forsker efter den indledende dialog med NP fastholder, at der er konkret mistanke om brud på god videnskabelig praksis og ønsker at tage sagen op i forhold til ledelsen og/eller Praksisudvalget.
Kontakt
Professor Peter Dahler-Larsen
Institut for Statskundskab
CSS, bygning 8, lokale 8.2.05
Telefon: 35 32 41 03
Mobil: 53 50 42 00
E-mail: pdl@ifs.ku.dk