Politik og økonomi
Med den britiske beslutning om Brexit rejste der sig ny tvivl om fremtiden for EU. I en podcastserie fra RÆSON giver professor Peter Nedergaard det fulde overblik over samarbejdet – fra starten til idag. Hvorfor ser Unionen ud, som det gør? Og hvad fortæller EU’s historie os om tiden, der kommer?
I denne podcastserie er professor Peter Nedergaard vært for en række samtaler om Europas statsledere efter Anden Verdenskrig. Sammen med en gæst zoomer han i hvert afsnit ind på de mennesker, der har ledet Europas lande efter 1945: Hvem var de? Hvad var karakteristisk for den tid, de ledede i? Og hvilket aftryk efterlod de sig.
Det har økonomerne lært af finanskrisen (for Altinget via Soundcloud - 13 min)
Ti år efter, finanskrisen truede verdensøkonomien på sin eksistens, melder spørgsmålet sig, om vi har lært nok til at undgå et nyt styrt i afgrunden
Politiske eller økonomiske modeller? (for Altinget via Soundcloud - 5 min)
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan.
Boligpriserne kan falde, uden at der har været en boligboble (for Altinget via Soundcloud - 5 min)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns klumme op.
Lyt til Søren Hoves analyse: Den grumsede økonomiske krystalkugle (for Altinget via Soundcloud - 5 min)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns analyse op.
Bliver det en tysker? ECB skal have ny chef (for Altinget via Soundcloud - 10 min)
Lektor i økonomi Søren Hove Ravn gæster Altinget: ajour til en snak om, hvad kvantitativ lempelse er, hvorfor det har virket, og hvorfor kreativitet helt sikkert også for den næste chef for Den Europæiske Centralbank vil være en påkrævet kompetence.
Når danskernes milliardgæld bliver et problem (for Altinget via Soundcloud - 10 min)
Den økonomiske nedtur bliver større, når gælden i privatbefolkningen er høj. Netop danskerne skylder masser af penge væk - i omegnen af 3.000 milliarder kroner - og derfor kan det emne også blive et emne for politikerne. Søren Hove Ravn forklarer i denne udgave af Altinget:ajour mere om den sag.
Har venstrefløjen endelig fundet en ny økonomisk teori? (for Altinget via Soundcloud - 12 min)
MMT – modern money theory – er helt centralt i den amerikanske venstrefløjs økonomiske politik, men hvad er MMT? Og er det farlig ønsketænkning - eller holder MMT vand? Det hjælper lektor Søren Hove Ravn fra Økonomisk Institut med at forstå i denne podcast.
Skal staten egentlig betale sin gæld tilbage til dens egen centralbank? (for Altinget - 20 min)
Alle verdens lande låner for tiden penge i milliardklassen for at holde samfundene i gang. Danmark er ingen undtagelse, og pengene bliver lånt fra internationale markeder og fra Danmarks Nationalbank. Dermed er debatten om statsgæld, renter og tilbagebetaling vendt tilbage, ligesom den var under den seneste finanskrise.
Næste redningspakke kan blive kolde kontanter på din bankkonto (for Altinget - 14 min)
Samfundsøkonomien har ramt muren – hvordan kommer vi i gang igen? Den politiske kamp om genåbningen af samfundet efter coronaen er for alvor skudt i gang.
Hvad fortæller det om den danske økonomi, at vi nu får kontanter ind på kontoen? (for Altinget - 13 min)
Tre ugers feriepenge bliver sat ind på danskernes kontoer og skal være med til at stimulere den danske økonomi, så der bliver holdt gang i hjulene. Men i virkeligheden ved ingen, hvordan økonomien i virkeligheden har det, før de forskellige hjælpepakker er helt udfaset. Indtil da er den danske økonomi på doping
Så skiftede Merkel lige position - hvad er det med den coronafond? (for Altinget - 17 min)
Under finanskrisen stod tyskerne benhårdt på sparrepolitik og ingen fælles EU-gæld. Nu er det omvendt. Hvorfor har tyskerne flyttet sig, hvad betyder det for europrojektet - og kan vi ikke bare sig nej til det her i Danmark?
Podcastserie om Tysklands fortid, nutid og fremtid (for Ræson)
Med den britiske beslutning om Brexit rejste der sig ny tvivl om fremtiden for EU. I en ny podcastserie fra RÆSON giver professor Peter Nedergaard det fulde overblik over samarbejdet – fra starten til idag.
I denne podcastserie taler instituttets forskere med hianden og inviterede gæster om samfundets problemer og hvordan vi løser dem. Hør serien her.