Samfundsvidenskabelig kvinde med gennemslagskraft

Københavns Universitet har udnævnt Ellen Margrethe Løj som æresalumne efter indstilling fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Ellen Margrethe Løj har sine rødder i Samfundsvidenskaben, og er i dag den højest placerede danske kvinde i FN systemet.

Begrundelsen for Det Samfundsvidenskabelige Fakultets indstilling er, at: "Ellen Margrethe Løj er kendt og respekteret som en vidende, effektiv og kontaktskabende samfundsvidenskabelig kandidat og diplomat med stor gennemslagskraft. Hun har på helt enestående vis formået at forene sin interesse for bistand, udvikling og globale sikkerhedsspørgsmål med en internationalt anerkendt professionel indsats til fremme af internationalt udviklingssamarbejde. Hun udøver en vigtig indsats for at sikre fred og udvikling i en af Afrikas svage stater."

Ellen Margrethe Løj arbejder i dag som leder af FNs samlede indsats i Liberia. I 1973 tog hun sin eksamen som cand.polit ved Økonomisk Institut på Københavns universitet, og hun har efterfølgende arbejdet i bl.a. Udenrigsministeriet, været dansk FN-ambassadør i New York, ambassadør i Prag, Tjekkiet og i 2005-06 var hun Danmarks repræsentant i Sikkerhedsrådet.

Ellen Margrethe Løj fik officielt overrakt æresbeviset af prorektor Lykke Friis ved et kandidatarrangement på Institut for Statskundskab den 24. april 2009.

Københavns Universitet udvælger æresalumner på baggrund af en personlig indsats, et nationalt eller internationalt bidrag eller særlige relationer til København Universitet.

Læs desuden interview med Ellen Margrethe Løj.