7. maj 2014

Jørgen Ørstrøm Møller ny æresalumne

ÆRE

Drømmen om en fodboldkarriere, en kandidatgrad i Økonomi, 30 år i Udenrigsministeriet, ambassadørposter, utallige publikationer og en stærk stemme i samfundsdebatten. Jørgen Ørstrøm Møller kombinerer akademisk analyse og international virkelyst som få andre.

Jørgen Ørstrøm Møller

Foto: Anna Lidell

Jørgen Ørstrøm Møller er uddannet økonom fra Københavns Universitet i 1968 og har siden skabt en karriere, som universitetet kun kan være stolt af. Med sin livslange diplomatiske tjeneste i Udenrigsministeriet, hvor han blev departementschef i 1989, har han sat et tydeligt fingeraftryk på Danmarks EF- og senere EU-politik. Derfor udnævnes han som Københavns Universitets 13. æresalumne.

Fodboldkarrieren overhalet af en akademisk løbebane

Som søn af en bagermester på Frederiksberg og en mor, der stod bag disken, drømte Jørgen Ørstøm Møller i første omgang om en karriere som fodboldspiller. Men en brækket næse sendte ham i stedet i gymnasiet, hvor han opdagede kærligheden til at lære og dygtiggøre sig. Det førte senere til mere end 20 års tjeneste som topembedsmand i Udenrigsministeriet og som ambassadør i Sydøstasien og Oceanien – i landene Singapore, Brunei, Australien og New Zealand. Jørgen Ørstrøm Møller har siden 1997 været bosat i Singapore, hvortil han blev udnævnt som ambassadør for Danmark fra 1997. I 2005 trak han sig tilbage fra diplomatisk tjeneste.

En pension med fart over feltet

Efter sin pensionering har Jørgen Ørstrøm Møller fortsat sit yderst aktive virke; som adjungeret professor på Singapore University of Management, som adjungeret professor ved Copenhagen Business School og som eftertragtet foredragsholder og analytiker. Senest har han gjort sig til fortaler for bæredygtig vækst og ressourceudnyttelse og er kendt som en skarp analytiker af de globale økonomiske magtforhold mellem USA og de asiatiske økonomier – især Kina.

Ansættelser

2001-2005: Ambassadør i Australien og New Zealand
1997-2005: Ambassadør i Singapore og Brunei
1991-1997: Departementschef for Nordgruppen
1989-1991: Departementschef for Udenrigsøkonomi
1984-1989: Departementschef
1976-1984: Chef for markedsafdelingen og EF-politikken
1975-1976: Ministersekretær for udenrigsminister Iva Nørregaard

Tirsdag den 6. maj fejrede Københavns Universitet Jørgen Ørstrøm Møller sammen med dimittender fra Økonomisk Institut i Festsalen på Frue Plads.
Se billeder fra fejringen her.

Emner