Metode og teori til evig brug

Cand.polit Ellen Margrethe Løj er ved udnævnelsen til æresalumne den højest placerede dansker i FN-systemet. Trods sin lange karriere har hun fortsat glæde af de teoretiske og metodiske redskaber hun lærte på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet tilbage i 1970'erne

Ellen Margrethe LøjMåske var det Ellen Margrethe Løj, der havde taget solen med fra Liberia. I hvert fald skinnede forårssolen ganske usædvanligt i Danmark den fredag i april, hvor Ellen Margrethe Løj for en kort bemærkning atter satte fødderne på København Universitet. I så fald var solen ikke det eneste, som Ellen Margrethe Løj havde med i bagagen. Hun har nemlig også en lang og spændende karriere, som blandt andet har ført hende til Prag, New York, Tel Aviv, Bruxelles og i dag altså Monrovia, som er Liberias hovedstad og byen hvorfra Ellen Margrethe Løj leder den 13.000 mandsstor FN-styrke. Med besøget på Københavns Universitet vender Ellen Margrethe Løj for en kort bemærkning tilbage til det sted, hvor hun tilbage i 1973 stod med en kandidatgrad i økonomi:

- Jeg havde nogle sjove og spændende år på Københavns Universitet, og den samfundsvidenskabelige undervisning åbnede mine øjne for verden uden for Falster, hvor jeg er opvokset, og uden for Danmark generelt, siger Ellen Margrethe Løj.

Hun husker især nu afdøde professor i økonomi Mogens Boserup som den store inspirationskilde:

- Han var optaget af problemerne i den 3. verden og han inspirerede mig til at vide mere om den økonomiske situation i ulandende. Han har i den grad præget, hvor jeg er i dag, og jeg håber, at alle studerende i løbet af deres studietid møder en inspirationskilde som ham, siger Ellen Margrethe Løj.

Som sådan har uddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet især betydet, at Ellen Margrethe Løj fik en almen interesse for det samfund og den verden, som hun er en del af, men uddannelsen har også givet hende analytiske og teoretiske redskaber, som hun stadig har glæde af:

- De samfundsvidenskabelige metoder og teorier, som jeg lærte dengang, bruger jeg, når jeg i dag modtager information og materialer. Samfundsvidenskab giver en grundlæggende evne til at analysere problemstillinger, og det er afgørende, når jeg i dag skal tackle komplicerede sammenhænge, siger Ellen Margrethe Løj.

På den måde giver en samfundsvidenskabelig uddannelse en solid ballast, der kan bruges i international sammenhæng. Og netop det internationale perspektiv er afgørende:

- Det er vigtigt at studerende har mulighederne og benytter sig af muligheder for at læse i udlandet. Det er ikke alene godt for CV'et, men også godt for den personlige karriere. Det er et krav, at man kan arbejde internationalt, hvad enten man vil arbejde i udlandet eller i Danmark. Derfor skal de studerende prøve kræfter med udlandet, siger Ellen Margrethe Løj.

Ellen Margrethe Løj lagde vejen forbi Det Samfundsvidenskabelige Fakultet for at modtage æresbeviset som den første æresalumne ved København Universitet med en samfundsvidenskabelig baggrund.