Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) - fortsat udvikling
Digitalisering af uddannelser
Det samfundsvidenskabelige fakultet (SAMF) er et succesfuldt akademisk fællesskab baseret på stærke discipliner organiseret i fem institutter. Denne stærke faglighed har gjorde fakultets kandidater til velfærdssamfundets arkitekter, såvel som gjort den viden som fakultetet producerer central i debatten om velfærdssamfundets fremtid. Fakultets uddannelser er eftertragtede og de færdige kandidater er efterspurgte på både det private og offentlige arbejdsmarked.
Inden for rammerne af KU’s strategi er det SAMF’s strategiske målsætning at give tværfaglige svar på de store samfundsmæssige spørgsmål i en verden i forandring ved at skabe et sammenhængende forsknings- og undervisningsmiljø, der i samarbejde med det omgivne samfund, bidrager til udviklingen af enestående forskning og undervisning på KU.
Et pluralistisk undervisnings- og forskningsmiljø, som stiller de store, de svære og de vedkommende spørgsmål, er forudsætningen for at skabe enestående forskning og undervisning. Pluralisme og samarbejde fremmes bedst ved at engagere studerende og videnskabelige medarbejdere på alle niveauer i en dialog om at sikre mangfoldighed og trygge arbejdsforhold samt pluralisme og respekt for forskellige metoder og forskellige publicerings- og videnstraditioner.
TAP-gruppen skal have mulighed for at udvikle sig på tværs af institutter og fakultetet og i miljøer, hvor det er muligt at kombinere drifts- og udviklingsopgaver. Fordelingen af opgaver mellem enheder og niveauer skal opleves som effektiv og relevant.
Et sammenhængende SAMF er forudsætningen for, at fakultetet engagerer sig i at udvikle et samlet og fokuseret universitet. Mere ambitiøse og fælles mål kræver, at alle personalegrupper og studerende engageres i en fælles SAMF-dialog. I en kompleks organisation er det en central ledelsesopgave at forvalte afgørende samtaler, der styrker og udvikler fælles værdier samt sætter kollektive mål.
SAMF-strategien, med de tilhørende mål- og handleplaner, vil ikke beskrive de samlede aktiviteter og den ”daglige drift” på fakultetet, men koncentrere sig om strategiske satsningsområder.
Fakultetet har fire strategiske satsningsområder i perioden frem mod 2023:
Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) - fortsat udvikling
Digitalisering af uddannelser
SAMF Digital: Styrke og udvikle det tværfaglige forsknings- og undervisningsmiljø inden for social data science gennem en konsolidering af forskningsmiljøet på SODAS, etablering af uddannelserne i Social Data Science samt Datalogi-Økonomi, udvikle og implementere en digitaliseringsstrategi for alle uddannelser, herunder udvikle kursusudbuddet og øge hjemtaget af eksterne forskningsmidler.
Impact kapacitet
Centre of Public Policy
SAMF Public: Engagere medarbejdere og interessenter i konkrete samarbejdsrelationer om løsningen af samfundsmæssige problemer. Dette initiativ involverer etableringen af et tværfagligt Public Policy og innovationscenter, som gennem forskning, uddannelse og impact-arbejde vil adressere de udfordringer, som private og offentlige aktører står overfor i en verden, hvor den teknologiske og demografiske udvikling, klimaforandring og ændring i de globale magtforhold skaber nye samfundsmæssige betingelser.
Reform af studieledelse og studieadministration
Tværfaglige studiemønstre
Efter- og videreuddannelse
SAMF Læring: Sikre pluralisme, tværfaglighed og samarbejde i undervisning med udgangspunkt i et nyt dynamisk samarbejde mellem de faglige miljøer omkring udvikling og gennemførsel af uddannelserne på SAMF. En reform af studieledelse og studieadministration skal give SAMF mulighed for at udvikle bedre muligheder for at de studerende kan kombinere fagligheder og udvikle nye produkter indenfor efter- og videreuddannelse. SAMF skal ydermere være en aktiv og opsøgende samarbejdspartner på KU og i forhold til eksterne interessenter, bl.a. for at sikre et højere praksis-element i uddannelserne.
Klima- og bæredygtighedsudvalg
Grøn innovationspris
Klima-kurser, herunder efter- og videreuddannelse
SAMF Klima: SAMF iværksætter en klimasatsning, som styrker og udvikler uddannelsernes orientering mod tværfaglige kompetencer til at løse konkrete samfundsmæssige problemer inden for klima og bæredygtighed. Desuden skal indsatsen fremme et grønt studiemiljø og udvikle Fakultetets bæredygtighedsprofil i et engagerende samarbejde mellem studerende, ansatte og administrationen.
Disse fire tværfaglige mål på fakultetsniveau vil blive understøttet og suppleret af mål på institutniveau, som er beskrevet i de pågældende institutters målplaner. Det betyder, at hovedparten af de nuværende aktiviteter på SAMF i form af fremragende forskning, uddannelse og formidling fortsat skal have hovedprioritet og understøttes bedst muligt, også selv om de ikke eksplicit omtales i strategien. Dette dokuments fokus er således på nye indsatser på fakultetsniveau.
I det følgende udfoldes fakultetets fire satsningsomårder inden for KU’s fire overordnede fokusområder i Strategi 2023.
Forskningsevalueringen fra 2016 fremhævede, at en høj grad af internationalisering, ambitiøse publikationsstrategier og succes i relation til ekstern funding er centrale faktorer for succes på institutterne. Konkret anbefalede evalueringen et øget fokus på karriereforløb og -udvikling, styrket internationalisering og tydeligere forskningsmæssig profil. Ifølge evalueringen er der ligeledes behov for at arbejde mere struktureret med ansøgninger om eksterne forskningsmidler, styrket interdisciplinær forskning, øget samarbejde med det omgivne samfund samt med tydeligere forskningsorganisering på nogle af institutterne.
På baggrund af forskningsevalueringen har institutterne arbejdet med en række konkrete målsætninger for at konsolidere styrkepositioner og udvikle forsknings- og undervisningsmiljøerne. Vi betragter disse initiativer som en del af den løbende kvalitetssikring, som er et element af professionel forskningsledelse.
En række initiativer på KU-niveau bidrager til at styrke SAMF’s talentudvikling og rekruttering, herunder konkretisering af promotion-krav og indholdsbeskrivelser til de forskellige stillingskategorier og karriereveje. På SAMF vil der være et særligt fokus på karriereudvikling på alle niveauer, herunder:
Der vil i 2021/22 blive gennemført en ny forskningsevaluering. SAMF vil endvidere deltage i KU's fælles ph.d.-evaluering i 2019/20.
SAMF har igennem oprettelsen af det tværfaglige forskningscenter SODAS etableret et førende forskningsmiljø inden for social data science. Desuden har alle institutter i varierende grad etableret forskningsgrupper i feltet mellem deres domænefaglighed og data science. I strategiperioden skal forskningen og forskningssamarbejdet på institutterne og på SODAS tages til det næste niveau gennem en række initiativer, herunder:
SAMF har i de seneste år øget sit hjemtag af eksterne forskningsmidler markant. Ambitionen for de kommende år er at styrke rammer og fundament for at øge hjemtaget af eksterne midler yderligere, bl.a. ved;
På basis af stærke fagdiscipliner vil SAMF uddanne kompetente og kritiske borgere i kraft af problemorienteret undervisning med pluralisme, tværfaglighed og samarbejde i centrum. Udviklingen af vores undervisningstilbud tager udgangspunkt i en tæt dialog med private og offentlige aftagere, og afviklingen samt administrationen af vores undervisning planlægges med udgangspunkt i den enkelte studerendes oplevelse. Det er fælles overordnede målsætninger for SAMF at:
Disse målsætninger udmønter sig i en række konkrete initiativer, som er beskrevet nedenfor.
Som udgangspunkt for realiseringen af den digitale transformation på SAMF i strategiperioden vil vi formulere en digitaliseringshandleplan, der ift. undervisningen bl.a. sikrer;
På nogle af fakultetets fag er den største udfordring af sikre en tættere kobling til praksis for dermed at styrke kandidaternes beskæftigelsesmuligheder. På andre fag er der i højere grad behov for og mulighed for at udvikle og styrke forskningstilknytningen.
Ud over at deltage i fælles initiativer på KU-niveau vil SAMF i strategiperioden have særlig fokus på:
Der vil være fokus på at:
Med udgangspunkt i et nyt dynamisk samarbejde mellem de faglige miljøer omkring udvikling og gennemførsel af uddannelserne på SAMF, skal fagudbuddet suppleres og styrkes. SAMF skal ydermere være en aktiv og opsøgende samarbejdspartner på KU og i forhold til eksterne interessenter, bl.a. for at sikre et højere praksis-element i uddannelserne.
Opbygge erfaring og netværk med eksterne aktører og aftagere samt målrette indsatsen, hvor der konstateres en relevant efterspørgsel, og hvor fakultetet har særlige kompetencer.
Et højt læringsudbytte forudsætter et godt studiemiljø. Derfor vil SAMF:
SAMF har en velfungerende studieledelse og studieadministration, men der er udfordringer i forhold til høj arbejdsbelastning af studieledere/studienævnsforpersoner, sårbare studieadministrationer på institutterne og manglende kapacitet til at løfte særlige strategiske opgaver. Der igangsættes derfor et analysearbejde, som skal danne grundlag for en reorganisering af det studieadministrative område, herunder at:
SAMF skal betragtes som en naturlig partner, når man vil tage fat på de store, de svære og de vedkommende spørgsmål i samfundet. Det er således fakultets opgave at bidrage til universitets tværfaglige indsatser på området, lige så vel som det er vores opgave at mobilisere vores forskere på tværs af discipliner til at samarbejde med private og offentlige aktører om at analysere og løse samfundsmæssige problemer.
Mange SAMF-forskere arbejder inden for et meget bredt felt med problemstillinger, der bidrager til løsninger på nationale og globale samfundsudfordringer. Man arbejder på tværs af fagdiscipliner og med forskellige samarbejdspartnere. Det er en styrke, at samfundsengagement er en naturlig del af så mange SAMF-medarbejderes hverdag. I strategiperioden vil vi således supplere de eksisterende indsatser med en fakultetsindsats for den målrettede anvendelse af samfundsengagement. Særligt to initiativer vil være centrale:
For at fremme universitets mål om øget samfundsmæssig effekt af forskning og uddannelse samt styrke samarbejdet mellem forskellige fagmiljøer vil SAMF - gerne i samarbejde med andre fakulteter - etablere en tværfaglig forsknings- og uddannelsessatsning inden for public policy.
Det nye center vil igennem forskning, uddannelse og impact-arbejde adressere de udfordringer, som private og offentlige aktører står over for i en verden, hvor den teknologiske og demografiske udvikling, klimaforandring og ændring i de globale magtforhold skaber nye samfundsmæssige betingelser.
Centret vil arbejde tæt sammen med offentlige myndigheder og private virksomheder for at formulere konkrete løsning og skræddersyede uddannelser, der adresserer de store samfundsproblemer.
Klima er et stort og vedkommende spørgsmål; et emne, som mobiliserer vores studerende og vores medarbejdere i et engagement for at skabe et bedre og mere bæredygtigt samfund. I dag står klimadagsordenen således centralt for alle, der vil forstå og forandre samfundet på nationalt, europæisk og globalt plan. Efterhånden som klima bliver et centralt politisk emne på linje med (eller i modsætning til) vækst, sikkerhed, demokrati, lighed mv., må forskere og studerende lære hvilke økonomisk, psykologiske, politiske, sociale, kulturelle logikker, som klimadagsorden opererer efter og kunne forholde sig kritisk til den måde, som klimaspørgsmålet forvaltes politisk og de samfundsmæssige konsekvenser, som håndteringen af klimakrisen vil få.
At kunne navigere i klimadagsordenen vil være en kompetence for en række af vores studerende i deres fremtidige erhvervskarriere. Klima og bæredygtighed er således blevet et centralt spørgsmål blandt andre, som samfundsvidenskabelige studerende skal forholde sig til. Det er et spørgsmål, som åbner gode muligheder for tværfaglighed, herunder inddragelse af naturvidenskaberne, men samtidigt et tema, der rejser klassiske spørgsmål, som de samfundsvidenskabelige discipliner blev skabt til at forholde sig til.
SAMF vil således bygge på engagementet i klima og bæredygtighed til at udvikle vedkommende forskning og undervisning. I den forbindelse er det vigtigt at holde fast i, at SAMF er et fakultet på et universitet, og som sådan bygget på kritisk tænkning – det gælder også på klimaområdet. Ydermere skal det bemærkes, at en række forhold angående rejseregler, bygninger mv. er universitetets fælles ansvar, og således ikke områder hvor SAMF kan tage selvstændigt initiativ.
Et godt arbejdsmiljø er en afgørende faktor for at opnå de overordnede mål i relation til forskning og uddannelse. Derfor har det høj prioritet at styrke arbejdsmiljøet i alle enheder. Ligeledes er det en klar målsætning, at alle studerende oplever et mangfoldigt, inkluderende og udfordrende studiemiljø (som beskrevet ovenfor). Det er endvidere en målsætning at optimere samspillet mellem TAP og VIP mellem institutterne og de relevante (service-)enheder på fakultetsniveau, herunder Fakultetsbiblioteket og Pædagogisk Center samt på KU-niveau, herunder KU-IT, HR Søndre City m.fl.
Ud over planlagte fællesinitiativer arbejder flere af institutterne på SAMF med konkrete tiltag i deres mål- og handleplan, fx vil Institut for Psykologi arbejde med understøttende ledelse og i øvrigt trække på deres forskningserfaringer i stress og arbejdsmiljø ift. konkrete initiativer på området.
På fælles niveau vil SAMF:
SAMF’s mål- og handleplan blev oprindeligt formuleret i 2018 efter følgende proces:
På institutniveau har en tilsvarende proces fundet sted med medarbejdermøder og inddragelse af de lokale formelle fora; LSU og studienævn.
Efter mødet med rektoratet den 9. maj 2018 og rektoratets tilbagemelding fra dette møde, er der udarbejdet en justeret udgave af fakultetets målplan samt en tilhørende handleplan for perioden til og med 2019. (Dette dokument)
Disse reviderede dokumenter har været til høring hos institutterne og har været drøftet i FLT. De blev også drøftet i FSU og Akademisk Råd den 20. september 2018, og kommentarer om bl.a. at tilrettelægge mødekadencen, så udvalgene kan nå at aflevere input i processen, blev taget med til mødet med rektoratet den 2. oktober 2018.
Sideløbende med revisionsprocessen på fakultetsniveau har institutterne arbejdet med justeringer af deres mål- og handleplaner på baggrund af input modtaget fra Dekanatet efter møderne i uge 15 og en fortsat lokal dialog.
I forbindelse med dekanskiftet i maj 2019 blev målplanen revideret. Den reviderede strategi er blevet drøftet i FLT i flere omgange, herunder på et seminar i 2.-3. september 2019, på et udvidet ledermøde den 13. september 2019 samt i FSU og Akademisk Råd hhv. den 19. og den 27. september. Endelig danner den reviderede målplan udgangspunkt for lokal dialog ifbm. dekanens deltagelse på institutmøder i løbet af efteråret 2019.
Talent og samarbejde – Strategi 2023
Københavns Universitets nye strategi Talent og samarbejde gælder fra 2018. Strategien peger på fire særlige fokusområder for universitetets udvikling frem til 2023. Læs KU's strategi 2023 her.
Samlet målplan 2020-2023 (pdf)
Handleplan 2021 (pdf)
Institutterne kan supplere KU's strategi og fakultetets strategier med institutspecifikke strategier.
Nedenfor findes links til de eksisterende institutstrategier: