BEVILLING 18.12.2024 Vi nøler med de energieffektive løsninger - økonom vil opklare hvorfor Lektor fra økonomi vil afdække de psykologiske barrierer, der forhindrer udbredelsen af energieffektive teknologier i husholdningerne.
BEVILLING 18.12.2024 Spædbørns udvikling af selvbevidsthed udforskes med stor bevilling Et nyt forskningsprojekt på Institut for Psykologi skal undersøge, hvordan spædbørns hjerner udvikler selvbevidsthed. Projektet er finansieret af Carlsbergfondet.
BEVILLING 12.12.2024 Mediers fremstilling af klimaforkæmpere skal udforskes Nyt forskningsprojekt skal udforske, hvem der udtaler sig i medierne om bekæmpelse af klimaforandringer, og hvilken indflydelse disse personer har på offentlighedens holdning til klimaforandringer.
BEVILLING 12.12.2024 Borgeres mulighed for at sætte dagsordener undersøges Danmarks Frie Forskningsfond støtter projektet "Citizens’ Agenda-Setting in Democratic Systems" med 3,2 mio. kr.
Rapport 04.12.2024 Høretab: Den sociale isolation er ofte det største handicap En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med nedsat hørelse.
Debatkultur 03.12.2024 Giftige kommentarer til kvindelige politikere opfattes hårdere Når kvindelige politikere modtager giftige budskaber, opfattes de i vid udstrækning som værende mere alvorlige end tilsvarende beskeder sendt til mænd. Det viser ny forskning, som har gjort brug af billedbaserede…
Bevilling 02.12.2024 Sociolog skal undersøge nordiske integrationspolitikker Et nyt forskningsprojekt vil undersøge, hvordan forskellige politikker har påvirket integrationen af indvandrere i tre nordiske lande. Projektet udføres af forskere fra Norge og Sverige samt KU-professor i sociologi…
Bevilling 26.11.2024 Økonom vil kaste lys over virksomheders affald Hvordan bliver en virksomheds affaldsproduktion og -genbrug påvirket af ejere, ledere, medarbejdere og långivere? Det skal professor Morten Bennedsen undersøge i et nyt projekt, som støttes af Danmarks Frie…
DIAGNOSER 20.11.2024 De yngste piger i klassen får oftere ADHD-medicin Studerende fra økonomi påviser, at de yngste piger i en skoleklasse er mere tilbøjelige til at blive behandlet for ADHD.
KVINDELIG SUNDHED 19.11.2024 Døtre gør en forskel: Lægers familieliv påvirker kvinders sundhed Mandlige læger, som har døtre, er mere opmærksomme på kvindespecifikke sundhedsproblemer, hvilket fører til bedre sundhedsresultater for deres kvindelige patienter viser ny forskning fra Økonomisk Institut.
Projektstart 19.11.2024 Hvordan udvikler mennesker medfølelse over for dyr? Et nyt antropologisk projekt har fokus på tibetanere og indere, der tager sig af herreløse dyr i det nordlige Indien.
Nyt projekt 12.11.2024 Hvad driver uligheden i uddannelse? Trods en kraftigt voksende uddannelsessektor er uligheden i Danmark stigende på uddannelsesområdet. Forskere fra Sociologisk Institut og ROCKWOOL Fonden vil nu undersøge mekanismerne bag udviklingen.
Sportspsykologi 07.11.2024 Danske elitetrænere ser medfølelse som en vej til bedre præstationer Potentialet ved at bruge ’compassion’ som redskab i elitesport er stort, både for den enkelte udøver og målt på sportslige resultater. Det vurderer danske toptrænere i et nyt studie.
opmærksomhed 07.11.2024 Vores opmærksomhed er ikke ødelagt – den virker næsten for godt Mobiltelefonen får ofte skylden for at drukne os i information og stjæle vores opmærksomhed. Men det er snarere vores indre belønningssystem, som telefonen og techfirmaerne udnytter, viser ny forskning fra Københavns…
BEVILLINGER 25.10.2024 DFF støtter fem samfundsvidenskabelige projekter Forskere på Institut for Psykologi, Økonomisk Institut og Sociologisk Institut er blandt modtagerne af bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF), oktober 2024.
Psykologi 11.10.2024 Vi efterligner minoriteter, når de er varme, kompetente og moralske Majoritetsgrupper er mere villige til at adoptere indvandrer- og minoritetsgruppers kultur, når den opfattes som varm, kompetent og moralsk. Det viser et nyt psykologisk studie med dansk deltagelse.
Forebyggelse 09.10.2024 Nyt nationalt videnscenter vil styrke småbørns psykiske sundhed Med tre store fondsbevillinger etablerer Institut for Psykologi og Statens Institut for Folkesundhed ved SDU et videns- og kompetencecenter, der skal fremme 0-5-åriges trivsel og mentale udvikling.
Bevilling 08.10.2024 Nyt projekt vil udvikle brugen af kunstig intelligens til interviews Med støtte fra Villum Fonden skal Hjalmar Bang Carlsen, SODAS, være med til at udvikle brugen af kunstig intelligens til videnskabelige interviews.
LIGHED 25.09.2024 Rige som fattige er villige til at betale for mere lighed I begge ender af indkomstskalaen vil modstandere af ulighed betale for at udligne økonomiske forskelle i samfundet – så længe det sker i offentligt regi. Det viser et nyt studie fra Center for Economic Behavior and…
Bevilling 05.09.2024 Lobbyismens dobbeltrolle skal undersøges med støtte fra ERC Klæder lobbyister politikerne på til at træffe de rigtige beslutninger, eller lokker de vores folkevalgte til at varetage særinteresser? Formentlig begge dele, er antagelsen bag et kommende forskningsprojekt af Wiebke…
Bevilling 05.09.2024 Projekt skal undersøge omkomne migranters sociale og politiske aftryk Hvert år dør tusinder af migranter fra Afrika på vej mod Europa. Et nyt antropologisk projekt skal med støtte fra Det Europæiske Forskningsråd undersøge dødsfaldenes betydning for bl.a. de efterladte.
Bevilling 27.08.2024 Bekymringer om stigende havvand kortlægges Hvordan bekymrer borgere, der bor ved kysten i fire lande i Nordsøregionen, sig om fremtidige havvandsstigninger og stormfloder? Det spørgsmål skal Kristoffer Langkjær Albris undersøge i et projekt, som DFF støtter med…
Bevilling 28.06.2024 Hvordan bliver mennesker påvirket af kunstens atmosfærer? Med støtte fra VELUX FONDEN skal Tone Roald fra Institut for Psykologi undersøge, hvordan vi som mennesker oplever de stemninger eller atmosfærer, som musik og arkitektur skaber.
Sundhed 28.06.2024 Læger kan mindske brugen af antibiotika markant – uden at forringe behandlingen Nogle læger ordinerer langt mere antibiotika end andre. Men hyppigere brug af antibiotika gavner ikke patienterne – til gengæld kan det medvirke til den antibiotikaresistens, som snart kan dræbe millioner af mennesker…
GRØN OMSTILLING 26.06.2024 Ny bog: Vigtige tanker til en økologisk krisetid Vi står en krisetid, som kalder på nye tanker. Derfor har mere end 30 forskere bidraget til udgivelsen af bogen ’Grøn samfundsteori,’ der kommer rundt om nogle af tidens sværeste dilemmaer.
Reform 25.06.2024 Ekspertgruppe foreslår gennemgribende reform af beskæftigelsesindsatsen En ekspertgruppe nedsat af regeringen med professor Claus Thustrup Kreiner fra CEBI som formand anbefaler en omfattende forenkling og afbureaukratisering af den danske beskæftigelsesindsats.
Social arv 23.06.2024 Det giver økonomisk gevinst at tage samme uddannelse som ens forældre Jurister, læger og ingeniører, der er gået i forældrenes fodspor, tjener mere end deres kolleger, viser et nyt dansk studie. Det kunne dække over nepotisme, men forklaringen er sandsynligvis en helt anden.
TILTRÆDELSE 21.06.2024 Erfaren leder overtager roret på Psykologi Det bliver kommende professor i forbrugeradfærd Annemarie Olsen, som skal stå i spidsen for Institut for Psykologi i de kommende år.
Sapere Aude-bevilling 20.06.2024 Økonom vil opklare fordele og ulemper ved intelligente læringsværktøjer Digitaliseringen har for længst ramt klasselokalerne – men hvad er potentialet egentlig, og er der skjulte risici? Det skal Andreas Bjerre-Nielsen, lektor ved SODAS og Økonomisk Institut, finde ud af ved hjælp af en…
Sapere Aude-bevilling 20.06.2024 Lobbyismens dobbeltrolle udforskes i nyt projekt Klæder lobbyister politikerne på til at træffe de rigtige beslutninger, eller lokker de vores folkevalgte til at varetage særinteresser? Formentlig begge dele, er antagelsen bag et kommende forskningsprojekt af Wiebke…
Diplomati 20.06.2024 Diplomater bruger sociale medier til at skjule konflikter En ny undersøgelse analyserer med kunstig intelligens over 55.000 billeder på X, delt af mere end tusind diplomater verden over. Resultatet afslører en bemærkelsesværdig ensartethed.
Overenskomst 14.06.2024 OK24: Forhandlinger i trepartens skygge I en ny rapport analyserer Nana Wesley Hansen og Mikkel Mailand overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor 2024.
Bevilling 14.06.2024 Automatisering af vores arbejde kommer under luppen Hvem gavner det egentlig, når vores arbejdskraft erstattes af maskiner eller kunstig intelligens? Det skal Nicolai Waldstrøm udforske. I ryggen har han en postdoc-bevilling fra Carlsberg Foundation.
Bevilling 07.06.2024 Ny forældreindsats skal hjælpe børn i familier med komplekse psykosociale problemer Forskere fra Institut for Psykologi vil med støtte fra Novo Nordisk Fonden afprøve en ny indsats i familier, der oplever flere komplekse psykologiske og sociale udfordringer samtidigt.
Misbrug 06.06.2024 Rådgivning og kampagner til unge skal gøre op med myten om de ufarlige opioider Der er brug for en bred vifte af tiltag, hvis det skal lykkes at begrænse unges brug af illegale opioider og benzodiazepiner. Det konkluderer Kriminologisk Observatorium ved Københavns Universitet i en ny rapport.
Vestafrika 16.05.2024 Interview: Sundhedskrisen i Burkina Faso har også konsekvenser for resten af verden I knap 30 år har Helle Samuelsen undersøgt Burkina Fasos kroniske sundhedskrise. Men landets udfordringer har langt videre perspektiver. Hele Sahel-området er et hotspot for eksplosive kriser.
Integration 15.05.2024 Asyl styrker kvinders position i familien og samfundet De kvinder, der efter en familiesammenføring får asyl i Danmark, er bedre økonomisk integrerede, har lavere risiko for at blive ofre for vold – og bliver oftere skilt. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Bevilling 08.05.2024 Økonom skal undersøge lederes indflydelse på stigende ulighed Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond skal økonom Daniel le Maire udforske, hvordan ledelsesfilosofi og værdier blandt topledere kan medvirke årtiers stigende ulighed i industrilande.
Bevilling 08.05.2024 Klimakrise: Nyt projekt undersøger, hvor fleksible vores madvaner er Forskere fra Institut for Antropologi og Sociologisk Institut vil afdække fire generationers spisevaner, og hvordan de forbinder dem med miljø- og klimaspørgsmål. Det sker med støtte fra DFF.
Lokal sundhedspleje 24.04.2024 Global sundhedskrise: Vietnam viser nye veje i indsatsen mod diabetes Med øget fokus på uformel omsorg er det muligt at forbedre diabetespatienters liv markant. Det viser forskningsprojektet VALID, der netop har afsluttet sin første fase i Vietnam og kan få betydning andre steder.
Familieliv 20.04.2024 Ny forskning: Danske børn møder fire typiske læringsmiljøer i familien Forældres værdier og familieaktiviteter har stor betydning for børns læring. Med data fra 44 danske familier har forskere fra Sociologisk Institut og VIVE identificeret fire idealtypiske læringsmiljøer i familierne.
Mental sundhed 17.04.2024 Svingende kaffepriser presser vietnamesiske bønder mentalt Vietnamesiske kaffebønder oplever markant større stress og psykiske vanskeligheder. Det skyldes meget omskiftelige kaffepriser på de internationale markeder, viser en ny undersøgelse, som udviklingsøkonomer står bag.
BEVILLING 11.04.2024 En vred tidsalder: Hvad skaber og forstærker politisk vrede globalt? Med en EU-bevilling på 2,5 millioner euro i ryggen vil et nyt projekt med lektor Atreyee Sen fra Institut for Antropologi i spidsen undersøge, hvordan politisk motiveret vrede i dag bliver forstærket og legitimeret.
Hæder 21.03.2024 Tidligere sociologistuderende modtager ny pris for bedste speciale Sociologerne Sebastian Dick Frederiksen og Martin Lassen Agertoug har modtaget den nyindstiftede pris Socialviden for bedste universitetsspeciale på socialområdet.
SIKKERHED 21.03.2024 SAMF-forsker hjælper NATO med at blive klogere på sydlige naboer Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier er blandt 11 udvalgte eksperter, der leverer en analyse af NATOs alliancer syd for medlemslandene.
BEVILLINGER 20.03.2024 Forskning i den danske model kan fortsætte med ny femårig bevilling FAOS har modtaget en femårig bevilling på 34 millioner kr. Centret får dermed mulighed for at fortsætte sin forskning i de udfordringer, det danske arbejdsmarked står over for de kommende år.
BEVILLINGER 08.03.2024 Nye antropologiske projekter undersøger afrikanske klima- og energiudfordringer Med støtte fra DANIDA skal projekter forankret på Institut for Antropologi undersøge afrikanske klima- og energiudfordringer i hhv. Sydafrika og Burkina Faso.
Cost-benefit-analyser 08.03.2024 Økonomer vil tillægge naturen større værdi Den etablerede økonomiske praksis undervurderer systematisk naturens samfundsøkonomiske værdi, mener en international kreds af økonomer. I tidsskriftet Science foreslår de en ny beregningsmodel.
KRIG OG KONFLIKT 07.03.2024 Psykologer: Håbet om sejr kan stå i vejen for fred Gør det en forskel, om man håber på sejr eller på fred i væbnede konflikter? Ja, mener en gruppe forskere, som har undersøgt betydningen af fælles håb.
Rapport 22.02.2024 Færre ukrainske flygtninge har symptomer på posttraumatisk stress En ny undersøgelse blandt ukrainske flygtninge i Danmark viser et markant fald i andelen, der beretter om tegn på PTSD. Men mange er også usikre på fremtiden og ønsker at blive permanent i Danmark.
Bevilling 22.02.2024 Sociale netværk udforskes i nyt SODAS-projekt Hvordan opstår sociale netværk egentlig, og hvordan påvirker forskellige sociale adfærdsstrategier deres struktur? Det skal Josefine Bohr Brask udforske med en stor bevilling fra Novo Nordisk i ryggen.
Samhørighed 13.02.2024 Fællesskab trods høretab: Ny film viser veje til et godt skole- og arbejdsliv En ny film fra forskningsprojektet ’Hvordan hører vi sammen?’ viser, at det er muligt at løse nogle af de sociale udfordringer, som mennesker med høretab oplever i skolen eller på arbejdet.
KLIMAKRISE 09.02.2024 De nemme løsninger er sjældent svaret på samfundets klimaudfordringer Det kan nogle gange virke, som om vi gør problemerne unødvendigt komplicerede, når vi som samfund skal løse de store bæredygtighedsudfordringer. Men der er ingen simple løsninger, når ’de vilde problemer’ skal løses.
Økonomi 08.02.2024 Derfor beholder du dit elselskab – selvom du kan spare penge ved at skifte De fleste mennesker beholder deres elleverandør, selvom det er hurtigt og ukompliceret at skifte til en billigere konkurrent. Nu har en økonom opklaret, hvad der holder folk tilbage – og hvad der kunne sikre danskerne…
Bevillinger 02.02.2024 Udviklingsøkonomer får midler til fem klimarelaterede projekter Forskningsgruppen UCPH-DERG under Økonomisk Institut har opnået bevillinger til fem nye projekter, som alle har klima- og miljøspørgsmål som omdrejningspunkt. Læs her om projekterne og de forventede resultater.
Vidensformidling 01.02.2024 Sociologisk forskning spiller hovedrolle i kampagne om konflikthåndtering i bussen En ny kampagne skal forebygge konflikter mellem passagerer, chauffører og billetkontrollører i den offentlige transport. Det sker med brug af den nyeste forskning og med forskeren i en sjælden hovedrolle.
FORSVARSFORLIG 26.01.2024 Forsvarsforligskredsen fortsætter samarbejdet med KU og Center for Militære Studier Med indgåelsen af den første delaftale under forsvarsforliget for 2024-2033 er Center for Militære Studiers økonomi for de kommende år faldet på plads. Centerleder Kristian Søby Kristensen fortæller her om centrets…
BEVILLING 25.01.2024 EU vil støtte psykedelisk terapi til patienter med uhelbredelig sygdom Et nyt forskningsprojekt undersøger, om det psykedeliske stof psilocybin kan bruges til psykologisk behandling af uhelbredeligt syge mennesker. Nu vil EU støtte projektet med 6,5 mio. euro.
Ny dekan 23.01.2024 Institutleder bliver ny dekan for Samfundsvidenskab Professor Vibeke Koushede overtager 1. maj dekanposten efter professor Mikkel Vedby Rasmussen, som siden 1. maj 2019 har stået i spidsen for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
KLIMASAMLING 18.01.2024 Grønne anbefalinger fra klimasamling på samfundsvidenskab På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på KU har ledelse, medarbejdere og studerende eksperimenteret med ny, demokratisk samarbejdsform for at fremme bæredygtighed på fakultetet og i samfundet: en borgersamling.
AFSTAMNING 17.01.2024 Kan DNA-afsløringer ændre dit syn på race? Hvad betyder det egentlig for folks syn på race, når de får kendskab til deres egne DNA-rødder? Ikke det store, viser et nyt forskningsprojekt fra Institut for Psykologi på KU.
Ny analyse 02.01.2024 Offentlige myndigheders håndhævelse af arbejdsklausuler I en ny rapport ser Trine P. Larsen, Jens Arnholtz og Bjarne Refslund nærmere på brugen af arbejdsklausuler inden for rengøring og vagtservice i Danmark